Menu

Onderdeel van Pixfactory

Brem

Als de zomer nadert, straalt niet alleen de zon maar ook de brem. Van onder tot boven bloeit de struik in het voorjaar met talrijke goudgele geurige bloemen. Een lust voor het oog, maar ook een feest voor de hommels die van bloem tot bloem vliegen om de nectar op te halen.
De brem bloeit in het voorjaar uitbundig met goudgele bloemen.
De brem bloeit in het voorjaar uitbundig met goudgele bloemen. Fotograaf: Ron Poot

De brem is lid van de vlinderbloemenfamilie. Deze plantengroep dankt deze mooie naam aan de karakteristieke bloemvorm, die doet denken aan een vlinder. Tot deze familie behoren veel bekende peulvruchten zoals erwten en bonen. Ook de brem heeft peulvruchten, maar ze zijn hard en harig en niet voor consumptie geschikt.

Al in de knop zijn de bloemen aandoenlijk om te zien.
Al in de knop zijn de bloemen aandoenlijk om te zien. Fotograaf: Ron Poot

De “vlinderbloem” van de brem bestaat uit twee omhoog staande kroonbladen (de vlaggen, die doen denken aan de vleugels van de vlinder) en een kiel (het vlinderlijf). De stijl en de meeldraden zitten verstopt in de kiel, die naar voren wijst. De brem is een echte hommelplant en hij heeft een bijzondere bestuivingstechniek, die gebruik maakt van het relatief grote gewicht van de hommel. Als een hommel de bloem bezoekt landt hij op de kiel. Door zijn gewicht scheurt de kiel open langs een naad en dan ‘ontploft’ de bloem: met een flinke kracht komen de meeldraden vrij en zij stuiven hun stuifmeel over de bezoeker. Tegelijkertijd komt de lange spiraalvormige stempel vrij en die schraapt in een cirkelachtige beweging stuifmeelkorrels van de rug van de hommel. Als deze stuifmeel van eerdere bloembezoeken op de rug heeft, komen deze op de stempel en kunnen ze zorgen voor bevruchting.

Een ontplofte bloem, van de zijkant zijn de stijl en meeldraden goed te zien.
Een ontplofte bloem, van de zijkant zijn de stijl en meeldraden goed te zien. Fotograaf: Ron Poot

Zo rijk als hij is aan bloemen, zo karig bedeeld is de brem met bladeren. De blaadjes zijn piepklein en vallen ook nog snel af. Om toch voldoende voedsel uit fotosynthese te kunnen maken, zijn de stengels groen en nemen in feite de rol van de bladeren over. Voordeel: minder vochtverlies, daar de stevige stengels minder water verdampen dan de dunne blaadjes. Voor een struik die van zonnige droge plaatsen houdt, een slimme strategie.

Fototips

  • In het voorjaar bloeien de bremstruiken, die wel twee meter hoog kunnen worden, uitbundig. Voor landschapsfotografie kunnen ze voor veel kleur in beeld zorgen. Denk bewust na hoe je de goudgele struiken in je compositie een plek geeft.
  • De zonnige goudgele bloemen contrasteren mooi met het blauw van een heldere hemel. Een goede combinatie, daar geel en blauw complementaire kleuren zijn.
  • Voor de macroliefhebber zijn de bloemen een prachtig onderwerp. Al in de knop zijn ze leuk, het lijken wel mini-banaantjes. Het hoogtepunt is de ‘ontplofte’ bloem, waarin je de spiraalvormige meeldraden en stempel ziet.
  • De brem is een hommelplant, dus probeer ook die hommel er eens op te krijgen als hij een bloem bezoekt. Wie het moment vastlegt dat de hommel landt en de bloem explodeert, maakt de foto van zijn leven!

    Spelen met tegenlicht en herhaling.
    Spelen met tegenlicht en herhaling. Fotograaf: Ron Poot

Leefomgeving

Zonnige plaatsen op zandgrond: bermen, dijken, heiden, duinen, bosranden

Vindtijd

Mei – juni

Bescherming

Niet wettelijk beschermd

Kwetsbaarheid

Algemeen, niet kwetsbaar

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

De brem bevat de stof cytisine. Dit middel lijkt goed te helpen bij mensen die willen stoppen met roken en is een stuk goedkoper dan de gangbare medicijnen. De resultaten in het buitenland zijn indrukwekkend, maar in Nederland is het (nog) niet goedgekeurd.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: