Bronsmos

In de winter verrast bronsmos je door zijn frisse kleur in het donkere seizoen. In heide en lichte bossen kun je het fraaie bronsmos vinden. De lichte goudgroene kleur met de rode stengels geven het mos een bronskleurig uiterlijk.
Bronsmos
De combinatie van lichtgroen en rood geeft bronsmos zijn karakteristieke kleur. Fotograaf: Ron Poot

Sommige mossen zijn gemakkelijk te herkennen en bronsmos is er een van. De geelgroene blaadjes in combinatie met rode stengels maken hem onmiskenbaar. Bovendien is het een forse jongen (voor een mos), dus opvallend door zowel kleur als omvang.

Bronsmos is een typische soort van arme zandgronden. Geen wonder dat je hem in heidevelden vindt en in bossen. De soort houdt ook van licht, dus vooral de wat open, lichte bossen zijn geschikte vindplaatsen. Van overmatige stikstof (meststoffen) houdt bronsmos niet. De stikstofdepositie door de landbouw is een bedreiging voor dit mooie mosje. Het is dus een goede indicator voor de luchtkwaliteit.

De mosplant bestaat uit lange vertakte stengels die over de heide of bosgrond kruipen. Soms hele plakkaten. Bijzonder is dat je zelden sporenkapsels vindt bij bronsmos. De voortplanting is voornamelijk ongeslachtelijk, doordat stukjes afbreken en elders weer uitgroeien tot een mosplant. Let er eens op, als je toch een sporenkapsel vindt heb je een bijzonderheid ontdekt!

Het mos kun je het hele jaar vinden. Het mooist zijn ze echter in de winter. De luchtvochtigheid is dan permanent hoog en daar fleuren de mosjes enorm van op. Heerlijk, die verzadigde groene en roodachtige kleuren.

Een paar takjes geïsoleerd door te fotograferen door de vegetatie heen. Fotograaf: Ron Poot

Fototips

  • Probeer de zachte kleuren van bronsmos tot hun recht te laten komen. Isoleer een takje, bijvoorbeeld door een mosplukje iets uit elkaar te trekken.
  • Bronsmos is erg leuk in combinatie met andere mossoorten in de omgeving, door het contrast in vorm en kleur met bijvoorbeeld haarmossen.
  • Een grotere plak bronsmos kun je van boven fotograferen en er dan voor zorgen dat het hele beeld met het mos is  gevuld. Je krijgt dan een enigszins abstracte compositie van goudgroen en rood. Je kunt dan het best een klein diafragma gebruiken (f/11-f/16) voor een grote scherptediepte.
  • Een geïsoleerd takje kun je mooi vanaf een laag standpunt fotograferen. Je fotografeert door de vegetatie heen en je krijgt een vage achtergrond. Dan is een open diafragma (bijv f/4) aan te bevelen om voor- en achtergrond te laten vervagen. Let wel op dat het takje netjes in één vlak loodrecht op de kijkrichting ligt om toch een scherp beeld te krijgen.
  • Een extraatje is als de mostakjes bezet zijn met druppeltjes of ijskristallen na een koude nacht.
  • Mossen zijn het mooist bij vochtig weer in het koude seizoen. Bescherm jezelf en je apparatuur dus goed!

Leefomgeving

Heidevelden, lichte bossen

Vindtijd

Jaarrond

Bescherming

Niet wettelijk beschermd

Kwetsbaarheid

Vrij algemene soort. Leeft vaak wel in kwetsbaar milieu. Houd daarom rekening met de kwetsbare heidevegetatie.

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

Bronsmos lijkt op het eerste gezicht wel wat op een andere grote mossoort, het groot laddermos. Groot laddermos is echter veel regelmatiger vertakt en heeft een groene stengel. De stengel van bronsmos is nooit groen maar altijd rood of roodbruin van kleur!

Groot laddermos heeft nooit een rode stengel. Fotograaf: Ron Poot

4 reacties

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

4 reacties

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: