De bruine kikker is een relatief forse soort. Met name de vrouwtjes kunnen vrij groot worden. Zoals de naam doet vermoeden zijn de dieren overwegend bruin. Maar de kleur is zeer variabel, van bijna zwart tot groen, geel of zelfs vrijwel oranje. Vrijwel altijd hebben ze zwarte vlekken op de rug en flanken, vaak een lichte lengtestreep over de rug en een lichte keel. Een duidelijk verschil met groene kikkers is dat ze een donkere driehoekige vlek rond het trommelvlies achter het oog hebben.
In het vroege voorjaar tijdens de paddentrek worden bruine kikkers actief en trekken vooral ’s nachts naar de voorplantingswateren. Daar aangekomen vormen de mannetjes koren om vrouwtjes aan te trekken. De koren zijn ‘s nachts actief, maar in de piek van de voortplanting ook overdag. Het geluid is een zacht gebrom en als er veel kikkers aanwezig zijn is het geluid duidelijk hoorbaar.
Vrouwtjes die de koorplek benaderen worden besprongen door de mannetjes waarna de eiafzet plaats vindt. Alle eiklompen worden op één plek afgezet wat resulteert in een plakkaat kikkerdril. De eitjes komen na ongeveer een week uit. Omstreeks juni zijn de larven volgroeid en trekken de jonge kikketjes het land op.
Direct na de voortplanting verlaten de volwassen kikkers het water en verblijven de rest van het jaar op het land en jagen op insecten en slakken. Met name op zwoele regenachtige avonden komen ze tevoorschijn, maar ze kunnen ook overdag actief zijn.
De overwintering vindt vooral plaats op land, verborgen onder boomstammen en strooisel. Bruine kikkers kunnen ook onder water overwinteren, ingegraven in de modderbodem.
Bruine kikkers zijn snel en atletisch. Ze hebben lange achterpoten met zwemvliezen, waarmee ze goed kunnen zwemmen en grote sprongen kunnen maken.
3 reacties
mooi!! was even aan t zoeken naar de soort, de bruine kikkers hier zijn allemaal grijs/blauw en lijken op de heikikker, nu zie ik het verschil weer
Prachtige foto’s Paul !! De begeleidende tekst zijn top.
Succes met je verdere werk.
/Ka.