Buxusmot

Het is dé reden waarom de laatste jaren heel wat buxushaagjes uit tuinen verdwenen zijn: de buxusmot. Rupsen van deze mot deden zich massaal tegoed aan de buxus, waardoor veel tuineigenaren hun buxushaag vervangen hebben door iets anders.
Buxusmotrups
Buxusmotrups. Fotograaf: Luc Hoogenstein

Invasieve exoot

De buxusmot is geen inheemse soort. Pas in 2007 werd de soort voor het eerst in Nederland gesignaleerd, in hetzelfde jaar als de eerste vondst in Europa. Waarschijnlijk heeft de soort ons werelddeel kunnen bereiken dankzij de import van buxussen uit Azië. Van nature komen buxusmotten voor in China, Zuid-Korea en Japan. Sindsdien heeft de nachtvlinder Europa stormoverhand overgenomen en werd het ook in Nederland een vrij algemene soort. Geen enkele buxus leek veilig.

Buxusmot lichte fase
Buxusmot lichte fase. Fotograaf: Luc Hoogenstein

Twee vormen

De buxusmot komt in twee smaken. De meest algemene is de grotendeels witte vlinder met brede zwarte vleugelranden. Daarnaast is er ook een variant met volledig purperbruine vleugels. Buxusmotten zijn zowel overdag als in de nacht actief. De grootste kans heb je als je bijvoorbeeld een led emmer zet om nachtvlinders mee te vangen of een laken met lamp gebruikt.

buxusmot donkere fase
Buxusmot donkere fase. Fotograaf: Luc Hoogenstein

De rupsen zijn geelgroen met zwart, waarbij op de kop een kenmerkende witblauwe omgekeerde Y-tekening te zien is. Een buxusmotrups is nooit alleen, als je er eentje ziet betekent dat dat er waarschijnlijk veel meer rupsen in de struik zitten.

Buxusmotrups met de typerende Y-tekening op het voorhoofd
Buxusmotrups met de typerende Y-tekening op het voorhoofd. Fotograaf: Luc Hoogenstein

Levenscyclus

De buxusmot heeft twee generaties per jaar. De soort overwintert als rups in een gesponnen cocon tussen de takjes van de buxus. Als het na de winter warm genoeg is komen ze vanaf april weer tevoorschijn en eten ze zich rond totdat ze groot genoeg zijn om te verpoppen.

Pop van een buxusmot
Pop van een buxusmot. Fotograaf: Luc Hoogenstein

Vanaf juni verschijnt dan de eerste generatie buxusmotten, die na het paren eitjes afzetten op de buxusplant. De rupsen die daaruit voortkomen zorgen voor een tweede generatie buxusmotten die zijn piek in september kent. Het aantal vlinders van de tweede generatie is aanzienlijk groter dan het aantal van de eerste generatie. Tot in oktober kun je deze vlinders nog zien vliegen. De rupsen van de tweede generatie spinnen zich in oktober en november in om te gaan overwinteren.

Buxusmotrups met spinseldraden
Buxusmotrups met spinseldraden. Fotograaf: Luc Hoogenstein

Hoe dan?

Hoe komt het dat de buxusmot het zo goed kon doen in Europa? Twee redenen: 1) meer dan voldoende voedsel en 2) geen natuurlijke vijanden. Het voedsel bestaat uit de eveneens uitheemse buxus, en door het ontbreken van andere soorten die buxus eten betekent dat een tafeltje-dek-je voor de buxusmot. Minstens net zo belangrijk: onze inheemse soorten herkenden de rups niet direct als voedsel. Daardoor had de soort geen vijanden om de populatie in toom te houden. Voedsel in overvloed en zelf niet gegeten worden waren de succesformule voor de buxusmot.

het werk van buxusmotrupsen
Het werk van buxusmotrupsen. Fotograaf: Luc Hoogenstein

Opmars gestuit?

Het lijkt erop dat 2024 niet het allerbeste jaar van de buxusmotten wordt. Dat zou kunnen doordat steeds meer dieren in de gaten krijgen dat de rupsen en vlinders eigenlijk prima te eten zijn. Van een redelijk aantal soorten is al gezien dat ze zich voeden met de rupsen of vlinders, zoals koolmezen, kauwtjes, huismussen, grote bonte spechten, eksters, hoornaars, gewone wespen en huismuizen. Er is zelfs waargenomen dat wilde eenden in een lage buxushaag vlogen om daar de rupsen op te eten. Ook wilde eenden hebben af en toe behoefte aan dierlijk voedsel. Het wachten is echter tot bijvoorbeeld bepaalde soorten sluipwespen in de gaten krijgen dat de buxusmot ook geschikt is om een eitje in te leggen. Als dat gebeurt, dan kan het hard gaan.

De buxusmot heeft vaste voet aan de grond gekregen en is here to stay. In welke aantallen, dat zal de toekomst uitwijzen.

Fototips

  • Buxusmotten komen in heel Nederland en België voor. Begin in je eigen tuin of balkon met zoeken, vooral als er in de nacht een lamp aan heeft gestaan (bij de voordeur bijvoorbeeld). Dit geldt ook voor bushokjes, viaducten, onderdoorgangen en andere plekken in de stad waar ’s nachts licht brandt. Buxussen hoeven niet per se in de buurt aanwezig te zijn, het is een mobiele soort.
  • Mocht je het geluk hebben overdag een buxusmot te vinden, gebruik dan een macrolens en benader de vlinders zéér langzaam. Ze kunnen soms verrassend alert zijn en bij de minste of geringste bedreiging wegvliegen.
  • Vaak verstoppen buxusmotten zich aan de onderzijde van bladeren van bijvoorbeeld de klimop. Kijk dus ook eens onder bladeren.
  • Buxusmotten worden sterk aangetrokken tot de lampen van led emmers en speciale nachtvlinderlampen. Als je er eentje op het laken hebt, vergeet dan niet minstens 1 stop over te belichten. Anders wordt de vlinder te donker.

Leefomgeving

In het hele land waar buxus staat

Vindtijd

maart – oktober (winterwaarnemingen zijn zeer schaars)

Meer weten?

Bescherming

Deze soort is niet beschermd

Kwetsbaarheid

Plaatselijk een vrij algemene soort

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

Als je buxusmotten in je buxushaag hebt en je wilt ervan af, gebruik dan vooral géén gif. Het gif zal niet alleen de buxusmotten doden, maar nog veel meer diersoorten. Laat de natuur zijn beloop gaan. De buxus overleeft een jaar van vraat meestal wel, maar het wordt een probleem als het jaar erop de buxussen wederom te grazen worden genomen door de rupsen. Dat overleven de planten meestal niet en dat betekent dat je een mooi excuus hebt om deze uitheemse plantensoort te vervangen voor een haag met inheemse soorten. Daar heeft een buxusmot niets aan, maar veel andere diersoorten zullen je dankbaar zijn.

Oproep Vlinderstichting

Ook dit jaar, 2024, is de buxusmot al uit het hele land gemeld, maar de piek van de activiteit ligt in september. De komende weken zal dus blijken of de soort nog steeds toeneemt in aantal of dat er al een afvlakking te zien is. We vragen iedereen die een buxusmot, of rupsen ervan, tegenkomt om de waarnemingen door te geven via Waarneming.nl of via de NDFF invoerapp Telmee. Nog veel waardevoller is het als men meedoet aan het meetnet nachtvlinders, zodat we nog beter de vinger aan de pols kunnen houden.

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: