Als je het goed beschouwt is er aan een boom niet zoveel levend. De kern van de boom is van hout en bestaat uit dode houtcellen. Belangrijk voor het watertransport vanuit de wortels, dat wel. Maar morsdood. Met de buitenkant is het niet veel beter gesteld. De schors is het afgestorven laagje aan de buitenzijde, afbladderend en losscheurend, vaak met groeven en kloven.
Wat is er wel levend aan een boom? Dat is maar een dun laagje tussen het hout en de schors in: de bast. De bast van de boom bestaat uit actieve levende cellen die zorgen voor het transport van suikers en andere voedingsstoffen vanaf het bladerdek naar de wortels. Ook levend zijn de uiterste topjes van de dunste twijgjes en de dunste wortels. Dat is het dan.
Aan de schors herken je de boom. Elke boomsoort is anders. Leuk voor de herkenning maar ook om te fotograferen. Zeker als je inzoomt op een stukje van de schors dan zie je de mooie structuren en patronen. Elk stukje schors is een abstract kunstwerkje op zich.








Fototips
- Het voordeel van boomschors is dat je niet afhankelijk bent van jaargetijde of weer, het is er altijd.
- In een oud park of oud landgoed zijn vaak fraaie oude gegroefde bomen te vinden.
- Let eens op hoe verrassend veel kleur sommige schors heeft. Vooral bij vochtig weer goed te fotograferen, omdat dan de kleuren meer verzadigd overkomen.
- Let ook eens op de bewoners van schors: mossen, korstmossen en allerlei kriebelbeestjes.
- In de schors zie je soms littekens van takken met een bizarre vorm.
- Speciaal zijn soorten als plataan en berk, die een sterk afbladderende schors hebben.
Leuk om schors onder de loep te nemen. Daar ben ik deze winter ook druk mee bezig geweest: de kleuren, structuren, verschillen, en dan ook meteen de vraag: waar dienen die voor? Als aanvulling op je sierkers: zie https://hannieachterstraat.nl/2018/02/19/beeld-week-8-ademgaatjes-bast/ omdat ik die ademgaatjes (lenticellen) zo mooi vond. En bij platanen vind ik ook het barsten van de bast prachtig, zie https://hannieachterstraat.nl/2018/01/29/beeld-week-5-plataan-barst/ . Met berk, populier, abeel, iep etc. ben ik nog (lang) niet klaar …
Laat ik nu ook boomstammen in detail hebben gefotografeerd.
Prachtig onderwerp.
Ik had het artikel eerst ook Creatief met kurk genoemd ? maar wie kent nog Arjan Ederveen? Leuk dat jij die associatie toch legt en ook graag voor een boom staat!
Roept soms associaties op met “creatief met kurk” (lezers voor 1994 kennen dit programma hoogstwaarschijnlijk niet meer…) , en je wordt vaak raar aangekeken als je met je camera voor de zoveelste boom staat (“wat doet dat mens daar”…).
Uitleggen dat je de structuur van een boomschors fotografeert, helpt meestal ook niet echt 😉
Leuk artikel Ron, ben in ieder geval niet de enige die met de neus vlak voor een boom staat..
Altijd van je afsnijden!