Menu

Onderdeel van Pixfactory

Dagpauwoog

Wie kent hem niet, de dagpauwoog. Het is een algemene vlinder die in de zomermaanden graag in de tuin rondvliegt op zoek naar nectar. De zonnenhoeden, de vlinderstruiken… het zijn geliefde gastplanten voor deze kleurige bezoeker. Dankzij de zonnige weken die geweest zijn is de dagpauwoog deze zomer (2017) in juli al volop te zien. Halfdronken door de zoete geuren van de nectar zijn ze op tuinbloemen vaak goed te benaderen voor een foto.
Dagpauwoog
Dagpauwoog op herfstaster, de tuin is een prima plek om deze vlinder te fotograferen. Fotograaf: Arjan Troost

De dagpauwoog is al vroeg in het jaar te zien. Hij overwintert namelijk als vlinder in een donker beschut hoekje in een boom, schuur, tussen het hakhout of in een vlinderkast. In het voorjaar komt hij tevoorschijn en gaat op zoek naar nectar van paardenbloemen, sleedoorn en andere vroege bloeiers.

De vlinder is gemakkelijk te herkennen. Zijn roodbruine kleur valt op, maar het meest kenmerkend zijn de vier oogvlekken op de onder- en bovenvleugels. Deze opvallende ogen doen eventuele vijanden schrikken en zo beschermen ze de kwetsbare vlinder.

Dan is het tijd om eieren te leggen. Dit doet de dagpauwoog op zijn vaste waardplant: de grote brandnetel. Het vrouwtje legt een groepje eieren op stengel of blad, vaak tientallen bij elkaar. Als de rupsen uitkomen blijven deze ook bij elkaar. Ze spinnen wat brandnetelbladeren bij elkaar zodat ze beschermd blijven. Met elkaar hebben ze een brandnetel snel kaalgevreten en dan verhuizen ze naar de volgende plant. Uiteindelijk verpoppen de rupsen en vanaf juli zijn er al verse dagpauwogen te zien. Ze blijven tot in het najaar te zien. Totdat het te koud wordt en ze hun overwinterplaats opzoeken.

Je kunt de soort in allerlei biotopen tegenkomen. Vooral ruige graslanden, bloemrijke bosranden, parken en tuinen zijn populair. Een geliefde plant voor dagpauwogen en andere vlinders is het koninginnenkruid dat op vochtige plaatsen groeit. Gedrogeerd door de nectar laten ze zich dan vaak gemakkelijk fotograferen.

dagpauwoog
De dagpauwoog is gemakkelijk herkenbaar aan de vier ogen op zijn vleugels. Op koninginnenkruid. Fotograaf: Arjan Troost

Fototips

  • Probeer de vlinder met uitgespreide vleugels in één plat vlak te krijgen. Dan heb je zoveel mogelijk vlinder in het scherpe gebied.
  • Stel scherp op de kop, want daar valt je oog het eerst op.
  • Maak altijd een diafragma trapje. Afhankelijk van je soort objectief een serie foto’s tussen de f5,6 en f9.0.
  • Niet alles van de vlinders hoeft scherp te zijn, onscherpte geeft ook diepte en spanning in je foto.
  • Probeer vlinders in hun biotoop fotograferen, het is vaak spannender iets van de natuurlijke omgeving te zien.
  • Fotografeer je in de tuin: houdt dan goed in de gaten welke bloemen een mooi decor voor de vlinder vormen.
  • Een wisselend bewolkte dag is gunstig, omdat de vlinder dan vaker gaat zitten en de vleugels spreidt om warmte te halen uit het gedempte licht.
  • Benader de vlinder altijd op ooghoogte en met de lens voor je gezicht met één oog dicht. Je bent dan een mindere bedreiging dan met twee wijd open gesperde ogen van bovenaf.
  • Beweeg altijd traag met het dier mee.
Dagpauwoog
Kijk bewust uit naar een mooie plek om de vlinder te fotograferen. Fotograaf: Arjan Troost

Leefomgeving

Bloemrijke graslanden, tuinen, parken, bosranden, heideranden, ruigten.

Vindtijd

Pieken in het voorjaar (maart-mei) en (na)zomer (juli-september).

Bescherming

Niet wettelijk beschermd.

Kwetsbaarheid

Algemeen, niet kwetsbaar.

En dan nog dit!

Brandnetels zijn niet de meest geliefde planten bij mensen. Voor vlinders zijn ze echter van wezenlijk belang! Opvallend is dat juist onze meest kleurrijke vlinders afhankelijk zijn van deze prikkelbare waardplanten. Misschien juist omdat ze de bescherming van deze goed gewapende planten zoeken? Naast de dagpauwoog zijn ook atalanta, landkaartje, kleine vos en gehakkelde aurelia aangewezen op de brandnetel. De vernietigingsdrift die sommige groen”beheerders” tonen als er brandnetels in de buurt zijn is desastreus voor deze prachtige vlinders. Willen we genieten van onze mooiste dagvlinders dan moeten we zuinig zijn op de brandnetels. Er is altijd wel een overhoekje te vinden waar brandnetels en dus de vlinders kunnen bestaan zonder overlast te bezorgen.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: