Menu

Onderdeel van Pixfactory

De beuk, een veelzijdige boom

De beuk of beter gezegd: de europese beuk is een van onze meest algemene boomsoorten. Beukenbomen zorgen voor een gouden herfst in de Nederlandse bossen voordat de winter invalt. Beukenbomen kunnen heel groot worden (bijna 50 meter hoog!) en in Wales staat er zelfs één exemplaar met een stamomtrek van bijna 10 meter!
Oud beukenbos in herfstsferen. Fotograaf: Nico van Kappel

Dat stukje “sylvatica” in de wetenschappelijke naam Fagus sylvatica betekent zoiets als in het bos. Beukenbossen in het laagland zijn bijzonder omdat bijna alle andere soorten door de beuk worden weggeconcurreerd, er staan eigenlijk alleen maar beuken. Een beukenbos is een compleet ecosysteem. Ze komen in heel Nederland voor, aangeplant als alleenstaande bomen of lanen en als hele bossen op de Veluwe en langs de binnenduinrand. In de oudere bossen werden vroeger de rechte bomen geoogst waardoor de kromme exemplaren overbleven, dit zijn de zogenaamde dansende bomen.

Beukenbomen zijn fotografisch heel veelzijdig. Beukenbossen zijn al als landschap erg mooi, de herfstkleuren zijn geweldig en voor de macrofotograaf is er altijd wat te doen! Beukenbossen zijn ook een belangrijk leefgebied voor allerlei dieren, zo zijn er naast de beuken zelf altijd wel interessante bijvangsten.

Gang van bladmineerder Stigmella tityrella in beukenblad. Fotograaf: Nico van Kappel

Fototips

  • Beukenbossen zijn het mooist in de mist, bij zonsopkomst of op druilerige dagen.
  • Het mooie van het fotograferen in een bos is dat het niet per se ‘mooi’ weer hoeft te zijn. Op een zonnige zomerdag zijn de verschillen tussen schaduw en licht te groot om over te brengen in één beeld. Tijdens een regenbui komen de verzadigde kleuren zelfs het mooist uit.
  • Elk onderdeel van een beuk biedt zijn eigen fotografische mogelijkheden. De wortelen lopen vaak gedeeltelijk boven de grond en lijken met wat fantasie en van boven op een hand. Telelens opnamen van alleen maar een groep stammen, kunnen interessante ‘door de bomen het bos niet meer zien’ foto’s opleveren. Ga ook eens op je rug liggen op de grond en kijk omhoog naar de kronen dak. Zelfs kleine beuken worden dan woudreuzen.
  • Voor de macrofotograaf valt er ook heel veel te beleven, denk aan de mooie voorjaar- en herfstblaadjes. De bladeren worden door een heel leger van insecten bevolkt die de beuk als voedselplant hebben, onder andere bladmineerders en galmuggen. Veel soorten paddenstoelen komen uitsluitend voor op de beuk, waaronder de mooie porseleinzwam.
  • Op bewolkte dagen zijn ook mooie high key effecten mogelijk door de bladeren te fotograferen tegen de wolkenlucht. Gebruik hiervoor een belichtingscompensatie tussen +1 en +2 al naar gelang de bewolking. De lucht wordt helderwit en de bladeren worden hierdoor mooi geaccentueerd!
  • De bladeren van jonge bomen in de winter blijven aan de takken hangen en vormen door de rode kleur een mooi contrast met sneeuw.
  • Elk seizoen biedt weer andere onderwerpen.
Oud Beukenbos in de duinen van Oostvoorne tijdens de herfst. Fotograaf: Nico van Kappel

Leefomgeving

Loofbossen, parken en lanen.

Vindtijd

Jaarrond, maar het allermooist in de lente wanneer de bladeren mooi licht groen zijn en tijdens de herfst wanneer de bossen mooi kleuren.

Bescherming

Niet wettelijk beschermd.

Kwetsbaarheid

De beuk is niet bedreigd en is zelfs een van onze meest algemene boomsoorten. Geen organisme staat alleen en vormt met andere planten en dieren een leefgemeenschap. Denk ook aan de andere dieren…

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

Volgens een Griekse legende heeft Helena van Troye de namen van haar geliefden in de schors van een beuk gekrast. De gladde bast is daar ideaal voor en vele andere verliefde stellen hebben haar voorbeeld gevolgd…

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: