Menu

Onderdeel van Pixfactory

De braam, mooi in elk seizoen

De smakelijke vruchten van de braam kennen we allemaal. Voor de fotograaf heeft deze struik nog veel meer te bieden. Bijvoorbeeld de prachtige kleuren die de bladeren in de nazomer krijgt. De bloemen en de bezoekers die er op af komen. De vele kleuren van de rijpende bramen. Zelfs in de winter heeft de braamstruik iets te bieden voor de fotograaf die er oog voor heeft.
Vanaf augustus kun je rijpende bramen tegenkomen in allerlei kleuren. Fotograaf: Ron Poot

Bramen vind je eigenlijk overal, op alle grondsoorten, nat of droog, zowel op open plaatsen als in het bos. De laatste jaren zijn de bramen in de voedselarme bossen op de zandgronden enorm toegenomen. De oorzaak daarvan is de overbemesting, stikstof uit de lucht verrijkt de bodem en de braam profiteert daar van.

De bloemen van bramen zijn vanaf mei te vinden, ze zijn wit of roze en hebben vijf bloemblaadjes. De braam behoort tot de rozenfamilie, net als de nauw verwante framboos. De bloemen trekken veel insecten aan, zoals vlinders. Het hart van de bloem bestaat uit een bloembodem met meerdere vruchtbeginsel. Elk vruchtbeginsel wordt een klein vruchtje en samen vormen ze met de bloembodem één braam. Een braam wordt daarom wel een verzamelvrucht genoemd. In de loop van de zomer verkleuren ze van groen naar rood en later naar zwart. De zwarte vruchten zijn eetbaar, smakelijk en gezond.

Bramen zijn aantrekkelijk voor veel insecten, zoals het oranje zandoogje. Fotograaf: Ron Poot

De struik is bekend en berucht om de scherpe stekels. Een effectieve bescherming van de plant tegen vraatzuchtige dieren! Dichte braamstruiken zijn ondoordringbaar, ook voor de mens. Geen wonder dat veel dieren gebruik maken van deze bescherming en graag in een braamstruik wonen. Bijvoorbeeld de boomkikker of de braamsluiper.

Elk jaar maakt de braam nieuwe lange uitlopers, die tot wel drie meter lang kunnen worden. Het eerste jaar bloeien deze nog niet, dat gebeurt pas het jaar daarna. Nadat hij vrucht heeft gedragen, sterft de uitloper af.

Fototips

  • De vruchten van de braam verkleuren vanaf augustus rood en zwart. Daarmee geven ze kleur aan het landschap en kunnen mooi in de voorgrond van een landschapsfoto meegenomen worden.
  • De bloemen zijn aantrekkelijk voor insecten zoals vlinders en zweefvliegen. Het loont de moeite even te posten om de bezoekers op de foto te kunnen zetten.
  • Zowel de bloemen als de vruchten lenen zich goed voor een macrofoto. Een tip is om door de kleurende vruchten heen te fotograferen zodat deze een kleurige omlijsting vormen.
  • In de nazomer en herfst kleuren bramenbladeren prachtig geel en rood. Door hun forse nerven geven ze een prachtig kleurig patroon.
  • Zelfs in de winter kun je plezier beleven aan het fotograferen van de braam. Na een nachtvorst krijgen de rode stekels en de afgevallen bladeren op de grond een mooi wit randje.

Leefomgeving

Bossen, bosranden, duinen, houtwallen, bermen. Op alle grondsoorten.

Vindtijd

Mei-oktober.

Bescherming

Niet beschermd.

Kwetsbaarheid

Niet kwetsbaar.

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

De braam is eigenlijk een verzamelnaam voor een hele groep bramensoorten, die erg op elkaar lijken. Door een afwijkende manier van bevruchting ontstaan er microsoorten die nauwelijks van elkaar te onderscheiden zijn. Het op naam brengen van deze microsoorten is specialistenwerk en voor sommigen een sport.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: