Zeekreeften kunnen tot 20 jaar oud worden en worden gemiddeld 50cm lang, er zijn zelfs exemplaren bekend van meer dan 1 meter!
Overdag zijn ze te vinden in holen met liefst een ingang voor én een uitgang achter.
Kreeften zijn ook vaak in ondiep water te vinden, soms zelfs al op 1 meter diepte. Hierdoor zijn ze ook voor snorkelende fotografen toegankelijk.

Fototips
- Kreeften zijn niet echt schuw en – zoals veel zeeleven – niet onder de indruk van mensen.
- Om ze in het water te kunnen observeren en fotograferen heb je wat hulpmiddelen nodig: een snorkel en duikmasker met wetsuit (om langer te kunnen fotograferen voordat het te koud wordt) en een onderwaterzak (budget) of onderwaterbehuizing (duur) voor je fototoestel.
- Kreeften zijn door het grote formaat goed te fotograferen met een groothoeklens. Tijdens de schemering worden de eerste dieren al actief en zijn ze vaak al wandelend over de zeebodem te fotograferen. Vroeg in de ochtend is ook een mooie tijd om kreeften te zoeken. Juist dan is het licht onder water op zijn mooist.
- Een kreeft in een hol geeft een onderwaterlandschap van een Zeeuwse rif ook de nodige schaal.
- Met behulp van een loodgordel kan je ook tijdens het snorkelen even op een paar meter diepte blijven ‘hangen’. Als je dan beelden maakt van kreeften en je camera naar boven richt is het water door de aanwezige algen vaak mooi groen van kleur. Met behulp van kunstmatig licht (duiklamp of onderwaterflits) kan je dan de voorgrond goed bijlichten.
- Het leuke aan kreeften is dat het er op lijkt dat elk exemplaar een ander karakter heeft. Sommige dieren zijn assertief en voeren eerst een schijnaanval uit en andere exemplaren gaan zodra ze een snorkelaar of duiker zien snel weer naar hun veilige hol. Bij de tamme exemplaren is het soms zelfs mogelijk om close-ups te maken.

Verspreidingskaart
Meer weten?
Soortinformatie Europese zeekreeft
En dan nog dit!
Twee derde van de kreeft die in Europa gegeten wordt komt uit Noord-Amerika. In 2019 was er door de grote vraag een flink tekort aan Oosterscheldekreeft. In vele (zelfs top)restaurants bleek hierdoor de op de menukaart genoemde Oosterscheldekreeft eigenlijk Amerikaanse kreeft te zijn….