Doe mee met de Groene Camera 2023!

De Europese zeekreeft, een duik waard

De Europese zeekreeft of noordzeekreeft is een indrukwekkende verschijning met zijn zwartblauwe kleur, rode voelsprieten en grote met rood omrande scharen. Zeekreeften worden groot, zijn aantrekkelijk gekleurd en hebben een bijzondere leefwijze. Allemaal ingrediënten voor een interessant foto onderwerp. Op de Zeeuwse riffen zijn het vooral de grote exemplaren die bovenaan de voedselpiramide staan.
Europese zeekreeft met aasgarnalen op een oesterrif in het Grevelingenmeer. Fotograaf: Nico van Kappel

Zeekreeften kunnen tot 20 jaar oud worden en worden gemiddeld 50cm lang, er zijn zelfs exemplaren bekend van meer dan 1 meter!

Overdag zijn ze te vinden in holen met liefst een ingang voor én een uitgang achter.

Kreeften zijn ook vaak in ondiep water te vinden, soms zelfs al op 1 meter diepte. Hierdoor zijn ze ook voor snorkelende fotografen toegankelijk.

Kreeft in een hol, in een oesterrif in het Grevelingenmeer. Fotograaf: Nico van Kappel

Fototips

  • Kreeften zijn niet echt schuw en – zoals veel zeeleven – niet onder de indruk van mensen.
  • Om ze in het water te kunnen observeren en fotograferen heb je wat hulpmiddelen nodig: een snorkel en duikmasker met wetsuit (om langer te kunnen fotograferen voordat het te koud wordt) en een onderwaterzak (budget) of onderwaterbehuizing (duur) voor je fototoestel.
  • Kreeften zijn door het grote formaat goed te fotograferen met een groothoeklens. Tijdens de schemering worden de eerste dieren al actief en zijn ze vaak al wandelend over de zeebodem te fotograferen. Vroeg in de ochtend is ook een mooie tijd om kreeften te zoeken. Juist dan is het licht onder water op zijn mooist.
  • Een kreeft in een hol geeft een onderwaterlandschap van een Zeeuwse rif ook de nodige schaal.
  • Met behulp van een loodgordel kan je ook tijdens het snorkelen even op een paar meter diepte blijven ‘hangen’. Als je dan beelden maakt van kreeften en je camera naar boven richt is het water door de aanwezige algen vaak mooi groen van kleur. Met behulp van kunstmatig licht (duiklamp of onderwaterflits) kan je dan de voorgrond goed bijlichten.
  • Het leuke aan kreeften is dat het er op lijkt dat elk exemplaar een ander karakter heeft. Sommige dieren zijn assertief en voeren eerst een schijnaanval uit en andere exemplaren gaan zodra ze een snorkelaar of duiker zien snel weer naar hun veilige hol. Bij de tamme exemplaren is het soms zelfs mogelijk om close-ups te maken.
Close-up van een zeekreeft. Fotograaf: Nico van Kappel

Leefomgeving

In zeewater, het meest algemeen in de Oosterschelde en het Grevelingenmeer maar ook op verschillende plekken in de open Noordzee op wrakken en op zachte bodems in zelf gegraven holen.

Vindtijd

Jaarrond, maar actiever in de warmere maanden.

Bescherming

Het vangen van kreeften is verboden, behalve voor een kleine groep beroepsvissers. Hierdoor zijn kreeften helaas toch vaak aan te treffen in de fuiken van de beroepsvisserij. Gelukkig is het stropen van kreeften streng verboden en leidt dit tot flinke boetes.

Kwetsbaarheid

Leefgebieden in zee zijn altijd kwetsbaar, je bent er net zoals op het land slechts te gast. Let er bij het snorkelen op dat je de bodem niet raakt of dieren verstoord.

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

Twee derde van de kreeft die in Europa gegeten wordt komt uit Noord-Amerika. In 2019 was er door de grote vraag een flink tekort aan Oosterscheldekreeft. In vele (zelfs top)restaurants bleek hierdoor de op de menukaart genoemde Oosterscheldekreeft eigenlijk Amerikaanse kreeft te zijn….

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geef een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze artikelen vind je vast ook interessant: