Menu

Onderdeel van Pixfactory

De gewone mossel, ongewoon mooi

Mosselen kun je bakken en koken, maar mosselen zijn ook een verrassend mooi foto-object. Een mossel is een weekdier en behoort daar tot de tweekleppige weekdieren. Dit zijn schelpdieren met schelpen die uit twee afzonderlijke delen of kleppen bestaan. Van dichtbij en afhankelijk van waar het licht vandaan komt zijn mosselen blauw, paars, bruin of groen. De gewone mossel is eigenlijk ongewoon mooi!
Mosselen
Mosselen onderwater. Fotograaf: Nico van Kappel

Mosselen komen algemeen voor in zeewater, langs de gehele Nederlandse kustlijn, vooral op hard substraat maar ook in slikgebieden. De dieren hechten zich doormiddel van zelfgesponnen byssusdraden vast aan een harde ondergrond of aan elkaar in slikgebieden om mosselbanken te vormen.

Ze leven in ondiep water rond de laagwaterlijn. Mosselen halen voedsel uit zeewater. Ze nemen zeewater op en filteren de eetbare delen uit het water.

Mosselbank boven water
Mosselbank boven water met een vlakke alikruik. Fotograaf: Nico van Kappel

De schelpen van de gewone mossel zijn langwerpig driehoekig van vorm. Op het eerste gezicht lijken mosselen zwart, maar ze zijn eigenlijk heel kleurrijk. Vooral jonge dieren hebben ook mooie strepen in de lengte.

Boven water houden mosselen de schelpkleppen dicht om te beschermen tegen uitdroging. Onder water gaan de kleppen open en zijn de in- en uitstroom opening zichtbaar met mooie franjeranden.

Fototips

Mosselbank
Detail van een mosselbank gefotografeerd met twee flitsers, aan weerskanten van de mosselen. Fotograaf: Nico van Kappel
  • Mosselen lopen niet weg, ze kunnen zelfs geen kant op! Je hebt dus alle tijd om ze te fotograferen.
  • Mosselen kan je zowel boven water als onder water fotograferen.
  • Met laagwater komen delen van de schelpenbanken boven water te liggen. Op sommige plekken vormen de dieren dichte bedden. Hier is het mogelijk om een beeld te vullen met alleen mossel. De losse schelpen op het strand vormen daarnaast ook mooie onderwerpen.
  • Boven water zijn de schelpen dicht, maar eenmaal onder water worden ze weer wakker. Om ze in het water te kunnen observeren en fotograferen heb je wat hulpmiddelen nodig: een snorkel en duikmasker met wetsuit (om langer te kunnen fotograferen voordat het te koud wordt) en een onderwaterzak (budget) of onderwaterbehuizing (duur) voor je fototoestel.
  • Met behulp van een loodgordel kan je ook tijdens het snorkelen even op diepte blijven ‘hangen’. Als je dan beelden maakt met een groothoeklens en je camera naar boven richt is het water door de aanwezige algen vaak mooi groen van kleur. Met behulp van kunstmatig licht (duiklamp of onderwaterflits) kan je dan de voorgrond goed bijlichten.
  • Om detail opnamen van de mooie franjes te maken kan je het best een macrolens gebruiken samen met onderwaterflitsers of een duiklamp. Als je de lampen links en rechts van de mosselen plaatst kan je de richting van het licht veranderen.

Leefomgeving

Ondiep zeewater, rond de laagwaterlijn.

Vindtijd

Jaarrond.

Bescherming

Mosselen behoren tot de meest algemene soorten zeedieren en mogen beperkt worden geoogst. Ze worden ook op grote schaal gekweekt (de Zeeuwse mossel!).

Kwetsbaarheid

Leefgebieden in zee zijn altijd kwetsbaar, kijk uit waar je loopt tijdens laagwater en let er bij het snorkelen op dat je de bodem niet raakt of dieren verstoord.

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

Mosselbanken zijn een belangrijk leefgebied, niet alleen voor mosselen, maar ook voor tal van andere dieren, zoals slijmvissen, anemonen, garnalen en krabben. Droogvallende mosselbanken zijn ook een belangrijk voedselbron voor allerlei vogels zoals steenlopers.

Eén reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Eén reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: