In de loop der tijd werden ze door steeds meer mensen beschouwd als natuurlijk onderdeel van het ecosysteem en als vervanger voor het Europese oerpaard, de tarpan. Er zijn zelfs bronnen die beweren dat konikpaarden (deels) afstammen van de tarpan. Het is aan jou om te beslissen of het hier om wilde dieren gaat (Equus ferus caballus ) of om dierlijke grasmaaiers (Equus caballus var. Konik).

Fototips
- Doordat ze niet gauw vluchten en de groepen territoriaal zijn, zijn konikpaarden goed te fotograferen als onderdeel van het landschap. Ze voegen altijd wat toe aan je landschap. Gebruik je groothoeklens!
- Door ze te fotograferen in tegenlicht, kan je de typische vorm benadrukken, een silhouet van een konikpaard doet al gauw denken aan de Europese grottekeningen van oerpaarden…
- Meetrek opnamen oftewel panning beelden zijn ook leuk om uit te proberen vooral als een kudde in beweging komt of jonge dieren aan het spelen zijn.
- Neem de tijd, observeer een groep dieren en na een tijdje letten ze niet meer op de fotograaf. Konikpaarden hebben een interessant groepsgedrag en de interactie tussen verschillende dieren is erg boeiend om te fotograferen.

Verspreidingskaart
Meer weten?
En dan nog dit!
Koń is Pools voor paard, konik (konjiek) voor paardje. Het is een oude paardenras uit Polen.