Menu

Onderdeel van Pixfactory

De konik, een oeroud raspaardje

Konikpaarden zijn een oud paardenras uit Polen en worden sinds de jaren tachtig ingezet als grote grazer in Nederlandse natuurgebieden. De konikpaarden werden in de eerste jaren vooral beschouwd als een soort natuurlijke grasmaaiers. Ze werden in eerste instantie ingezet om landschappen open te houden en bosontwikkeling tegen te gaan.
Fotograaf: Nico van Kappel

In de loop der tijd werden ze door steeds meer mensen beschouwd als natuurlijk onderdeel van het ecosysteem en als vervanger voor het Europese oerpaard, de tarpan. Er zijn zelfs bronnen die beweren dat konikpaarden (deels) afstammen van de tarpan. Het is aan jou om te beslissen of het hier om wilde dieren gaat (Equus ferus caballus ) of om dierlijke grasmaaiers (Equus caballus var. Konik).

Konikpaarden, levende grasmaaiers voor natuurbeheer. Fotograaf: Nico van Kappel

Fototips

  • Doordat ze niet gauw vluchten en de groepen territoriaal zijn, zijn konikpaarden goed te fotograferen als onderdeel van het landschap. Ze voegen altijd wat toe aan je landschap. Gebruik je groothoeklens!
  • Door ze te fotograferen in tegenlicht, kan je de typische vorm benadrukken, een silhouet van een konikpaard doet al gauw denken aan de Europese grottekeningen van oerpaarden…
  • Meetrek opnamen oftewel panning beelden zijn ook leuk om uit te proberen vooral als een kudde in beweging komt of jonge dieren aan het spelen zijn.
  • Neem de tijd, observeer een groep dieren en na een tijdje letten ze niet meer op de fotograaf. Konikpaarden hebben een interessant groepsgedrag en de interactie tussen verschillende dieren is erg boeiend om te fotograferen.
De interactie tussen de dieren is interessant om vast te leggen. Fotograaf: Nico van Kappel

Leefomgeving

Konikpaarden lopen vooral in nieuw aangelegde natuur en gebieden waar de natuur de kans krijgt om zichzelf te ontwikkelen.

Vindtijd

Jaarrond. Ze zijn inmiddels in door heel het land te vinden, vanaf de Lauwersmeer in het noorden, via de Oostvaardersplassen en de duinen tot de uiterwaarden van de Maas bij Maastricht.

Bescherming

n.v.t.

Kwetsbaarheid

Konikpaarden zijn geen manege- of boerderijpaarden. Ze leven meestal in natuurlijke kuddeverband en kunnen gezien hun gedrag beter beschouwd worden als wilde of half-wilde dieren. Observeer ze een tijdje en benader ze voorzichtig. Als ze van je weglopen dan kan je ze beter ook met rust laten.

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

Koń is Pools voor paard, konik (konjiek) voor paardje. Het is een oude paardenras uit Polen.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: