HOME < IN DE ZOEKER < SOORTEN
IN DE ZOEKER

De waterbuffel, een nieuwe grote grazer

Nederlands nieuwste grazer, de waterbuffel! Het klinkt ongelofelijk maar vóór de laatste ijstijd liepen er ook waterbuffels rond in Nederland. Sinds 2016 is de waterbuffel terug als natuurlijke begrazer in de Biesbosch.

De waterbuffel, een nieuwe grote grazer
Kalf bij zonsopkomst. Fotograaf: Nico van Kappel

Waterbuffels zijn zwart, groot en een bijzondere verschijning in het moeras. Voorlopig zijn ze maar op 1 plek in Nederland te bewonderen: in natuurontwikkelingsgebied de Noordwaard in Nationaal Park De Biesbosch.

De waterbuffels in de Noordwaard zijn niet erg onder de indruk van fotografen en daarom is er alle tijd om tot goede composities te komen. Iets wat bij de meeste zoogdieren meestal niet mogelijk is… Waterbuffels zijn uitstekend aangepast aan waterrijke gebieden. Daar waar andere grote grazers niet meer vooruitkomen door water en slik, kan de waterbuffel wel komen. Het zijn zelfs uitstekende zwemmers. Ze zwemmen met gemak een rivier over. Ze worden ingezet als begrazers omdat ze juist zo goed zijn aangepast aan natte natuurgebieden.

Het huidige verspreidingsgebied van de echte wilde waterbuffel, de voorouder van de gedomesticeerde waterbuffel (Bubalus arnee) bestaat uit een aantal kleine verspreid uit elkaar liggende populaties in natuurgebieden. De gedomesticeerde vorm, de karbouw (Bubalus arnee bubalis) heeft als lastdier een veel groter verspreidingsgebied dan de wilde vorm.

Waterbuffel kalf. Fotograaf: Nico van Kappel

Fototips

  • Door de dieren bij zonsopkomst of zonsondergang te fotograferen kun je de kenmerkende vorm benadrukken. Een silhouet van een waterbuffel bij een laagstaande zon lijkt meer op een beeld uit Azië dan op die van een grote grazer in Nederland.
  • Door op gepaste afstand op de grond te gaan liggen, krijg je een bijzonder laag standpunt waarbij de dieren los komen van het omringende landschap.
  • In dit gebied zijn dit niet de enige grote grazers, er worden ook konikpaarden en schotse hooglanders ingezet. Dit kan unieke beelden opleveren met al die grote grazers door elkaar of zelfs beelden van interacties tussen de verschillende grote grazers.
  • Neem de tijd en geniet van het on-Nederlands beeld van waterbuffels in de Biesbosch.
Kalf met de kenmerkende grote oren. Fotograaf: Nico van Kappel

Verspreidingskaart

Nederland

Meer weten?

Wikipedia: leefgebied

Wikipedia: waterbuffel

En dan nog dit!

Waterbuffels laten zich niet zomaar tegenhouden door een beetje water. Kort nadat ze waren uitgezet in de Noordwaard, is waarschijnlijk door noodweer, een groep dieren op de vlucht geslagen. De meeste grazers laten zich door groot water tegenhouden, maar deze groep waterbuffels stak de Steurgat over.

Deel dit artikel


0
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *