Menu

Onderdeel van Pixfactory
Ontvang van 8 t/m 15 september 25% korting op de Online cursus landschapsfotografie en betaal slechts € 51,75.

Doe het eens met dauwdruppeltjes

Aan het einde van de winter, een grauwe dag, windstil en nevelig, wat kun je dan nog doen als natuurfotograaf? Snel naar buiten gaan met je macrolens! Want dan is het D-day voor de macrofotografen: Druppeltjes Dag!
druppeltjes
Op muren en stenen bruggen vind je het muursterretje dat in het voorjaar talrijke kapsels vormt. Fotograaf: Ron Poot

De nevel zorgt er voor dat overal de kleinste druppeltjes neerslaan. Op dode takjes en blaadjes, grassprietjes, spinnenwebben en al wat meer. Van dichtbij zijn het wonderlijke landschapjes die ontstaan vol oplichtende druppels. Als kleine lantaarntjes, die in schoonheid elke kerstversiering ruimschoots overtreffen.

’s Ochtends vroeg zijn ze op hun mooist. Door de koelte van de ochtend raakt de lucht al snel oververzadigd en dan slaan de druppels neer. Overal. Als het warmer wordt of de zon gaat alsnog schijnen is het snel gedaan met de druppels. Dicht bij de grond op koele beschutte plaatsen kun je het langst genieten van de pareltjes.

Niet alleen mistige dagen maar ook heldere zomerdagen zijn geschikt als druppeltjesdag. Door de uitstraling ’s nachts heb je eveneens forse afkoeling en veel kans op dauw. Dan moet je echt vroeg opstaan, daar de zon in de zomer al snel te krachtig wordt. Nee, dan liever de zompige mistdagen in het vroege voorjaar, wat als extra voordeel heeft dat in die periode de mossen hun kapsels vormen. En mossen met druppeltjes, dat is altijd feest.

Met de macrolens kun je handig gebruik maken van druppels bij tegenlicht. In de onscherpte voor en achter je onderwerp zullen de druppels een prachtig bokeh opleveren. De druppels zie je dan als lichtende cirkels in je beeld.

Een uitgebloeide dode grashalm wordt in de ochtendnevel een kostbaar collier. Fotograaf: Ron Poot

Fototips

  • Let op de weersverwachting: nevelig en windstil zijn de juiste ingrediënten. ’s Ochtends is het beste moment voor druppelfotografie.
  • Een macrolens is het fijnste hulpmiddel, doordat voor- en achtergrond vervagen.
  • Scherpstellen op een druppel is best lastig: stel je scherp op de rand of op het beeld in je druppel? Met een klein diafragma (hoog f-getal) krijg je meer scherptediepte maar ook meer verstoring van de achtergrond.
  • Maak een reeksje van meerdere scherpstelpunten en meerdere f-waarden en check welke instelling je het best bevalt.
  • Let op te fel licht waardoor de druppels overbelicht kunnen raken. Controleer je histogram. Zonodig een stop onderbelichten.

Leefomgeving

Overal

Vindtijd

Windstille nevelige ochtenden

Bescherming

n.v.t.

Kwetsbaarheid

n.v.t.

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

Is het je wel eens opgevallen dat je in een druppel het hele landschap kunt zien, maar dan omgekeerd? Inclusief de fotograaf als hij er met zijn neus bovenop zit?

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: