Menu

Onderdeel van Pixfactory

Dood hout maakt de winter levendig

Zo’n grauwe grijze winterdag, nattig en zonder ijs of sneeuw, wat kun je er mee? Misschien wel meer dan je denkt. Ga eens op zoek naar dood hout: een vermolmde stronk of dode stam in het bos. Laat je eens verrassen door de veelheid aan vormen, structuren en kleuren die je vindt.
Berkenblaadjes op dood hout, ook dit is een typisch winterbeeld. Fotograaf: Ron Poot

Dood hout is een essentiële schakel in de kringloop der natuur. Het is voedsel voor talloze organismen, beestjes, planten en schimmels die helpen het hout af te breken en er zo voor zorgen de voedingsstoffen weer terug komen in de natuur. De kleine diertjes op hun beurt zijn ook weer voedsel voor bijvoorbeeld zangvogels. Dode bomen zijn bovendien belangrijk voor holenbroeders zoals spechten. Dood hout is een bron van nieuw leven! Niet weghalen dus, dood hout hoort in het bos.

Ook voor fotografen kan dood hout een bron van inspiratie zijn. Een vermolmde knotwilg, een half verrotte dennenstam in het bos, een houten vergane hek, je loopt er misschien zo aan voorbij. Sta je er even bij stil en kijk je goed, dan blijken er tal van interessante vormen, structuren, patronen en kleurschakeringen te zien zijn.

Fotograferen van dood hout is vooral in de wintertijd interessant omdat dan de luchtvochtigheid hoog is en de kleuren daardoor extra verzadigd overkomen. En in die periode word je bovendien niet hinderlijk afgeleid door een overvloed bloempjes en beestjes die ’s zomers je fotografische aandacht vragen.

Het is trouwens verrassend wat je ook in de winter nog aan leven tegenkomt op die dode stammen en stronken. Mossen, schimmels, pissebedden, springstaartjes… en ze dragen niet alleen bij aan de voedselkringloop maar ook aan extra fotoplezier. Je ziet het pas als je het doorhebt en het kan daardoor zomaar gebeuren dat het winterseizoen verandert van saaie winterdip naar je favoriete fotoseizoen.

Detail van een dode knotwilg, het verrotte hout toont tal van structuren en patronen. Fotograaf: Ron Poot

 

Fototips

  • Dood hout is heel interessant voor macrofotografie, van dichtbij zie je zoveel meer.
  • Ga op zoek naar interessante combinaties van dood hout met bijvoorbeeld blaadjes, mossen, korstmossen, schimmels en paddenstoelen.
  • Er leven ook veel beestjes in en op het hout, draai eens een dood stuk om of breek een stuk af en je ziet opeens van alles krioelen.
  • Laat je niet afschrikken door vochtig weer, juist het vocht geeft meer intensiteit en verzadiging van kleuren. Bescherm je apparatuur natuurlijk wel goed en neem voor jezelf ook het nodige plastic mee.
  • Gebruik een statief om in relatief donkere omstandigheden te kunnen fotograferen.
Houtstructuur of rotswand? Het verschil is haast niet te zien. Fotograaf: Ron Poot

Leefomgeving

Bossen, houtwallen, bermen

Vindtijd

Winterseizoen

Bescherming

n.v.t.

Kwetsbaarheid

n.v.t.

Verspreidingskaart

n.v.t.

En dan nog dit!

Een bijzonder dier dat afhankelijk is van dood hout is het vliegend hert. Deze grote keversoort is, voor de ontwikkeling van haar larven, afhankelijk van door schimmels aangetast rottend eikenhout. Vroeger was dit aanwezig in de vorm van langzaam wegkwijnende zeer oude eiken. Deze zijn er al lang niet meer in Nederland. De plaatsen waar de soort de laatste 200 jaar heeft kunnen overleven in ons land zijn de plekken waar dit type hout min of meer kunstmatig aanwezig was. Veelal in de vorm van hakhout cultuur. Hier bleven stompen staan die uiteindelijk wegrotten. Het verspreidingsgebied van het vliegend hert is daardoor beperkt.

stronk
Een afgezaagde den met tal van schimmels op de stralen. Fotograaf: Ron Poot

4 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

4 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: