HOME < IN DE ZOEKER < SOORTEN
IN DE ZOEKER

Driedoornige stekelbaars

De driedoornige stekelbaars is een klein baarsachtig visje van maximaal 10 cm. Ze zijn zeer algemeen en komen vooral in het westen van Nederland voor in sloten, vaarten en meren. Volwassen vissen trekken soms naar zee, maar ze hebben zoet water nodig voor de voortplanting.

Driedoornige stekelbaars
Het mannetje stekelbaars ziet er in paringskleed uit als een fraai gekleurd tropisch visje. Fotograaf: Edo van Uchelen

De driedoornige stekelbaars is een fotogeniek visje, met een zeer boeiende voortplanting. Het mannetje kleurt in het voorjaar prachtig oranjerood, bouwt een nestje en heeft broedzorg. Driedoornige stekelbaarsjes zijn regelmatig te koop als vijvervis en goed te houden in een koudwater-aquarium. Op die manier kun je ze (buiten of binnen) uitstekend fotograferen.

Driedoornige stekelbaarzen leven het hele jaar in zoet water, maar komen ook in zout water voor (vooral in de winter). In het voorjaar zoeken ze kleinere wateren (bijvoorbeeld ondiepe sloten) op om zich voort te planten.

Fototips

Driedoornige stekelbaarzen zijn in een (koudwater) aquarium goed te houden. Het beste plaatst je de bak buiten op een koele plek, waar niet teveel zon komt. Richt de bak in met waterplanten uit een schone sloot en een natuurlijke, iets donkere zandbodem. Een filter of luchtpompje is niet nodig, mits de watertemperatuur onder de 20 graden Celcius blijft. De stekelbaarzen hebben een week nodig om aan de bak te wennen. De visjes zijn daarna (met een macrolens) uitstekend door het glas van het aquarium heen te fotograferen.

Verspreidingskaart

Verspreiding

Meer weten?

Soortinformatie waarneming.nl

Ravon soortbeschrijving

Koekoek, een delta vol leven

 

En dan nog dit!

In een (klein) koudwater-aquarium kun je ook uitstekend allerlei kleine waterinsecten fotograferen. Gebruik van flitslicht kan handig zijn, let wel op reflecties (schuin inflitsen).

Deel dit artikel


0
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *