Menu

Onderdeel van Pixfactory

Driedoornige stekelbaars

De driedoornige stekelbaars is een klein baarsachtig visje van maximaal 10 cm. Ze zijn zeer algemeen en komen vooral in het westen van Nederland voor in sloten, vaarten en meren. Volwassen vissen trekken soms naar zee, maar ze hebben zoet water nodig voor de voortplanting.
Het mannetje stekelbaars ziet er in paringskleed uit als een fraai gekleurd tropisch visje. Fotograaf: Edo van Uchelen

De driedoornige stekelbaars is een fotogeniek visje, met een zeer boeiende voortplanting. Het mannetje kleurt in het voorjaar prachtig oranjerood, bouwt een nestje en heeft broedzorg. Driedoornige stekelbaarsjes zijn regelmatig te koop als vijvervis en goed te houden in een koudwater-aquarium. Op die manier kun je ze (buiten of binnen) uitstekend fotograferen.

Driedoornige stekelbaarzen leven het hele jaar in zoet water, maar komen ook in zout water voor (vooral in de winter). In het voorjaar zoeken ze kleinere wateren (bijvoorbeeld ondiepe sloten) op om zich voort te planten.

Fototips

Driedoornige stekelbaarzen zijn in een (koudwater) aquarium goed te houden. Het beste plaatst je de bak buiten op een koele plek, waar niet teveel zon komt. Richt de bak in met waterplanten uit een schone sloot en een natuurlijke, iets donkere zandbodem. Een filter of luchtpompje is niet nodig, mits de watertemperatuur onder de 20 graden Celcius blijft. De stekelbaarzen hebben een week nodig om aan de bak te wennen. De visjes zijn daarna (met een macrolens) uitstekend door het glas van het aquarium heen te fotograferen.

Leefomgeving

Allerlei zoete, brakke en zoute wateren, vooral in het westen van Nederland. In het oosten van Nederland vooral in beken.

Vindtijd

Het hele jaar.

Meer weten?

Bescherming

Niet wettelijk beschermd.

Kwetsbaarheid

Zeer algemeen en niet kwetsbaar.

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

In een (klein) koudwater-aquarium kun je ook uitstekend allerlei kleine waterinsecten fotograferen. Gebruik van flitslicht kan handig zijn, let wel op reflecties (schuin inflitsen).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Geef een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: