Menu

Onderdeel van Pixfactory

Drieteenstrandlopers langs het strand

Misschien ken je ze wel, die kleine vlugge dribbelaars die tijdens een strandwandeling steeds een eindje voor je uit vluchten. Het zijn de drieteenstrandlopers. Deze grappige kustvogels zijn leuk om te bekijken en met wat geduld heel goed te fotograferen.
Drieteenstrandloper
Drieteentjes zijn algemene wintergasten die je overal langs de kust kunt tegenkomen. Fotograaf: Ron Poot

Vanaf de herfst tot het vroege voorjaar kun je ze tegenkomen. De drieteenstrandloper is een doortrekker die deels in West-Europa overwintert maar liever nog aan de kust in Afrika. Gedurende de trek in voorjaar en najaar kun je flinke aantallen tegenkomen. In het winterseizoen kom je ze eigenlijk altijd wel tegen aan het strand.

In tegenstelling tot veel andere strandlopers is de drieteen geen vogel van het wad. De vloedlijn langs het strand is echt zijn favoriete plek.

Het broedgebied van de drieteenstrandloper is niet in ons land, maar heel noordelijk, op de bijna kale toendra’s van het noordpoolgebied: van Canada tot Groenland en Siberië.

De naam dankt het vogeltje aan het feit dat hij alleen maar drie voortenen heeft, de achterteen ontbreekt. In de winter is de drieteen herkenbaar aan zijn lichte kleed (wit en grijs) dat contrasteert met zwarte poten en snavel en een donkere schoudervlek. In de zomer krijgt hij veel meer bruine tinten.

Fototips

  • Maak gebruik van het gedrag van drieteenstrandlopers. Ze volgen de kustlijn en zoeken voedsel aan de rand van het strand in het ondiepe water. Als je in de verte een groepje ziet dat jouw kant op beweegt, ga dan liggen en wacht geduldig af tot ze langs komen. Ze zijn dan niet heel schuw en kunnen aardig dichtbij komen als je stil ligt.
  • Ze dribbelen heel snel, houdt daar rekening mee. Met de stand op autofocus en scherpstellen tussen de opnamen door (ook bij multi-opname) moet het lukken.
  • Probeer ook eens een groepje in de vlucht te fotograferen. Door te ‘pannen’ beweeg je mee en kun je ze scherp krijgen. Desondanks heb je een snelle sluitertijd nodig (en dus veel licht).
  • Een leuke uitdaging is een voorbij rennende drieteen precies op het moment te fotograferen dat beide pootjes de grond net niet raken. Een zwever.
Geduldig wacht de schrijver/fotograaf tot ze dichtbij komen… haast te dichtbij. Fotograaf: Inge van der Wulp

Leefomgeving

Kust, langs het strand.

Vindtijd

Van herfst tot voorjaar. Piek in de voorjaarstrek in mei.

Bescherming

Wettelijk beschermd.

Kwetsbaarheid

Algemene doortrekker, wintergast.

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

De drieteenstrandloper is een zogenaamde oogzoeker. Dat houdt in dat hij zijn ogen gebruikt om voedsel te zoeken, kleine diertjes in het ondiepe water langs de kust. Je ziet dat terug in het gedrag: de drieteen rent voortdurend achter beestjes aan, dat gedribbel langs de vloedlijn is een grappig gezicht.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: