Menu

Onderdeel van Pixfactory

Dubbelloof

Als je hem tegenkomt heb je geluk. Niet alleen omdat dubbelloof een vrij zeldzame varen is, maar ook omdat het een elegante verschijning is. Bovendien leidt dubbelloof een verborgen bestaan in de donkerste hoekjes van het bos. Zo gemakkelijk vind je hem dus niet.
Dubbelloof
Een lichtstraal in de boomkruin zorgt voor een aardig bokeh. Fotograaf: Ron Poot

De naam dubbelloof roept meteen al vragen op: wat betekent die naam? Die naam heeft de varen te danken aan de twee heel verschillende bladtypen die je bij de plant tegenkomt. De gewone bladen die laag tegen de grond aan liggen en de vruchtbare bladen die rechtop staan. De vruchtbare bladen dragen de sporen en zijn duidelijk afwijkend van vorm. De deelblaadjes waarin het varenblad is opgedeeld, zijn heel smal en aan de onderkant zie je de langwerpige bruine sporenhoopjes langs de nerf liggen. Met name in de zomer zie je die twee bladvormen heel duidelijk, vandaar dubbelloof.

Dubbelloof was altijd vrij algemeen, maar de soort gaat inmiddels sterk achteruit door verlies van geschikte leefomgeving. Daardoor is het in Nederland zelfs een Rode Lijst-soort geworden, een bedreigde plantensoort.

De varen houdt van schaduw en vocht, maar wil niet teveel tussen het bladafval verstopt zitten. Zijn lievelingsplekjes zijn daarom steile kantjes langs greppels, sloten en sprengen in het bos. Vaak vind je er meerdere bij elkaar. Op dezelfde plekken vind je ook veel bladmossen en levermossen, samen goed voor een fijne mystieke bossfeer. Je kunt dubbelloof het hele jaar vinden, het is een wintergroene varen. Voor de rijpe sporen moet je in de zomer zijn.

Dubbelloof
Dubbelloof in zijn natuurlijke omgeving: steile kantjes in het bos. Fotograaf: Ron Poot

Fototips

  • Dubbelloof is een kenmerkende soort van steile kantjes in het bos vol mossen en varens. Die mysterieuze sfeer kun je goed benadrukken door een varenplant in de voorgrond te betrekken.
  • De sporenbladen met hun karakteristieke veervorm zijn mooi om te fotograferen. Probeer ook een blad in de achtergrond te krijgen voor een leuke herhaling.
  • De macroliefhebber kan zich uitleven op de details van de sporenbladen. De open structuur van de deelblaadjes geven interessante abstracte patronen. De jonge blaadjes vormen aan de top een mooi rolletje.
  • Bij laag standpunt en open diafragma kun je een mooi bokeh in de achtergrond krijgen van de lichtstralen die door het bladerdak schijnen.
  • In het donkere bos is weinig licht, werk bij voorkeur van statief. Bijlichten met een flits kan ook, maar let op dat de flits lelijke overbelichte plekken kan veroorzaken op het glimmende varenblad.
  • Denk ook aan jezelf en je camera: de omstandigheden zijn vaak vochtig, modderige greppels en boskantjes. Zorg voor waterdicht schoeisel en wat plastic bij de hand.
Dubbelloof
Dubbelloof nodigt uit om te experimenteren met de mooie lijnen die er in zitten. Fotograaf: Ron Poot

Leefomgeving

Bossen, op steile kantjes, in greppels en sprengen.

Vindtijd

Jaarrond te zien. Sporen van juli-september.

Bescherming

Niet wettelijk beschermd.

Kwetsbaarheid

De soort gaat sterk achteruit en staat op de Rode Lijst voor bedreigde plantensoorten.

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

Heeft dat nut, die twee verschillende bladtypen? Bij de meeste andere varens zie je dit niet. Dubbelloof leidt een verborgen leven op beschutte greppelkantjes waar maar weinig wind komt. Dan helpt het wel, dat het vruchtbare blad met sporen recht omhoog groeit. Dan is de kans dat de wind sporen meeneemt een stuk groter en daarmee de kans op verspreiding van de soort.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: