Menu

Onderdeel van Pixfactory

Duindoorn, een echte herfstsoort

Duindoorns kleuren de duinstruwelen oranje tijdens de herfst. Duindoorns zijn struiken die tot ongeveer 2,5 meter hoog groeien met fel oranje bessen. Een echte herfstsoort!
De zon schijnt door de duindoorn. Fotograaf: Nico van Kappel

Duindoorn groeit zoals de naam al aangeeft bij ons in de duinen en komt voor vanaf Noorwegen tot in Bretagne. De soort groeit ook op een paar plekken in het binnenland, maar in de duinen staan de struiken het mooist.

Twee ander ondersoorten komen respectievelijk voor langs rivieroevers in de alpen (ondersoort fluviatilis) en in de woestijnen van centraal Azië (ondersoort carpatica).

De bessen zijn het mooist, maar de bladeren kleuren ook kortstondig mooi lichtgeel. Duindoorns vormen door de mooie oranje kleur ook een mooie decor voor allerlei dieren of als kenmerkend landschapselement.

Duindoorn houdt niet van teveel zout en is een goede indicator voor waar een duinlandschap overgaat van zout naar zoet.

Duindoorn met bessen in het kleurige duinlandschap. Fotograaf: Nico van Kappel

De bessen zijn zuur en kunnen bij kou gaan gisten. De vogels die er dan van eten kunnen letterlijk dronken worden! Dit kan mooie gedragsfoto’s opleveren!

Duindoorn is ook een belangrijk waardplant voor allerlei soorten vlinders waaronder de beruchte bastaardsatijnvlinder, met dezelfde vervelende eigenschappen als de eikenprocessierups.

Fototips

Zorg in de eerste plaats voor een stevige broek, als je door een duindoornstruweel loopt kom je er al gauw achter waarom er doorn in de naam staat…

Duindoorn wordt ook vaak gebruikt in natuurbeheer om via een aantal strategisch geplaatste takken als natuurlijk prikkeldraad een wandelroute (tijdelijk) af te zetten.

De bessen komen het mooist uit aan het begin en eind van de dag en op bewolkte dagen. Op zonnige dagen is het lastig fotograferen door de hoge contrasten, hier kan een beetje flitslicht uitkomst bieden om de schaduwpartijen op te lichten.

Duindoornstruweel met rijp. Fotograaf: Nico van Kappel

De bessen zijn niet alleen aan de buitenkant van de struiken te vinden maar ook diep in de struiken. Probeer eens je groothoeklens (voorzichtig) in een struik te manoeuvreren en je beeld te vullen met duindoorn.

Duindoorn vormt ook een erg mooie voorgrond voor landschapsbeelden. Je kunt ook met een telelens als het ware door een duindoornstruik heen fotograferen en op een deel van het landschap of dieren in de verte scherpstellen om meer diepte en kleur aan je landschap toe te voegen.

Uiteraard zijn de bessen van heel dichtbij ook heel mooi en goed met een macrolens te fotograferen.

Doordat de bessen lang blijven hangen, kunnen ze een mooi kleurrijk contrast vormen met sneeuw!

 

Leefomgeving

Vindtijd

Jaarrond, maar het allermooist in de nazomer en herfst wanneer de bessen zichtbaar zijn. De bessen worden geel tijdens de winter maar blijven lang hangen.

Bescherming

Niet wettelijk beschermd, geen rode lijst soort.

Kwetsbaarheid

Duindoorn is niet echt kwetsbaar of bedreigd. In dit zeldzame geval is de fotograaf waarschijnlijk kwetsbaarder…

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

Duindoorn is een nogal veelzijdige plant en wordt toegepast als medicijn, natuurlijke olie, en in vruchtensap en vooral in Duitsland in likeur.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: