Menu

Onderdeel van Pixfactory

Echte koekoeksbloem

Het is een van de smaakmakers van de vochtige weilanden en bermen. De echte koekoeksbloem, zuurstokroze en bizar gevormd met zijn ingesneden bloemblaadjes. De bloei valt samen met veel andere kleurige graslandplanten zoals boterbloemen, veldzuring en fluitenkruid. Daar kan geen fotograaf omheen.
Echte koekoeksbloem in een fleurige voorjaarsweide. Fotograaf: Ron Poot

Dit sierlijke wilde anjertje is gelukkig nog algemeen en dat zal zo blijven zolang er nog genoeg vochtig grasland is. De bloemen vallen op door hun roze kleur, met een beetje geluk kun je soms een wit exemplaar treffen. Waar ze het naar hun zin hebben kunnen de echte koekoeksbloemen soms massaal optreden. Dit soort bonte graslanden is nog maar schaars, door ontwatering, begrazing en overbemesting zijn ze teruggedrongen. In slootkanten kunnen de koekoeksbloemen zich over het algemeen nog goed handhaven.

Fototips

De bijzondere bloemblaadjes van echte koekoeksbloem nodigen wel uit voor een kleurige foto. Het is nog niet zo makkelijk ze er goed op te krijgen. Een jonge verse bloem is het best, daar liggen de bloemblaadjes nog mooi in een plat vlak. Dat is voor de macrofotograaf prettig, om binnen een beperkte scherptediepte toch de bloem mooi scherp te krijgen.

’s Ochtends vroeg is een goed tijdstip voor koekoeksbloemen. De bloemen gaan niet dicht zoals veel andere soorten, dus ook ’s morgens open. Dat is ook het moment van de dag met de minste wind, niet onbelangrijk daar de ranke bloemstengels makkelijk in beweging komen bij de geringste windvlaag. En als bonus biedt de vroege morgen vaak dauwdruppeltjes, die de bloemblaadjes aan de rand versieren.

De bloemen zijn geliefd bij insecten, met enig geduld kun je de bezoekers van de koekoeksbloem ook op je foto meenemen!

In het voorjaar bloeien de echte koekoeksbloemen het best, echter tot in de herfst kun je ze nog tegenkomen. De zogenaamde nabloei.

Niet alleen de bloei is interessant, vergeet de vruchten niet. Echte koekoeksbloem vormt een bolvormige gestreepte doosvrucht die met vijf tanden openspringt. Best leuk om te fotograferen.

Probeer ook eens de koekoeksbloemen in hun omgeving te fotograferen. Ze springen er uit met hun kleur. Als je door de vegetatie heen fotografeert kun je de kleuren van de andere wilde bloemen meenemen en krijg je een fleurig boeket. Vooral met een macrolens met open diafragma een mooi effect, daar de kleuren dan lekker vervagen en doorschijnen.

Leefomgeving

Vochtige graslanden, bermen en slootkanten.

Vindtijd

mei-juli

Bescherming

Niet beschermd.

Kwetsbaarheid

Algemeen, maar achteruitgegaan omdat het biotoop gevoelig is voor verdroging.

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

De koekoeksbloemen gaan net open in de periode dat de Koekoek weer terug is en zijn naam laat horen… dit verklaart wellicht de naam!

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: