Menu

Onderdeel van Pixfactory

Een aantrekkelijke plant, de wilde peen

Uitbundig bloeien in de zomer de witte schermen van de wilde peen. Je vindt ze bijna in alle bermen. Deze soort was al niet zeldzaam, maar is de afgelopen jaren door het warmere klimaat alleen nog maar toegenomen. Er zijn meerdere goede redenen om de zoeker eens te richten op wilde peen. Naast de fraaie schermvormige bloemen is de wilde peen een aantrekkelijke plant voor tal van insecten die op de nectar in de bloemen afkomen.
Wilde peen
Van onderen zie je de prachtige structuur van de schermvormige bloeiwijze goed. Fotograaf: Ron Poot

De wilde peen hoort tot de schermbloemenfamilie. Een logische naam als je naar de bouw van de bloeiwijze kijkt. Alle bloemsteeltjes beginnen op één punt, zoals de baleinen van een paraplu.

De bloemen staan in kleine schermen en deze schermpjes staan op hun beurt ook weer in een groter scherm. Dit wordt een samengestelde scherm genoemd. Onder de bloemen is elk scherm omgeven door blaadjes, een omwindsel. De vorm hiervan is kenmerkend voor de soort.

Een typisch kenmerk van wilde peen is dat er een donkere bloem groeit in het midden van een bloeiend scherm. Bij de meeste schermen kom je hem wel tegen en soms zitten er zelfs meerdere bij elkaar. De functie is niet helemaal duidelijk, mogelijk lokt het insecten.

Een typisch kenmerk van wilde peen is een purperen bloempje in het midden van het scherm. Fotograaf: Ron Poot

Wilde peen is een plant die in slaap kan vallen. ’s Avonds sluiten de bloeischermen zich tot een bol en hangt de hele bloeiwijze voorover. De volgende morgen strekt de plant zich lekker uit en gaan de schermen weer open.

De bekende eetbare wortels: de winterpeen, waspeentjes en bospeen, stammen van de wilde soort af. De oranje kleur is gekweekt, die heeft de wilde soort niet. Wel heeft het de kenmerkende worteltjesgeur.

De wilde peen is net zoals de gekweekte eetbare vorm rijk aan voedingsstoffen en vitamines. Een belangrijk bestanddeel is caroteen, dit stofje dankt zijn naam dan ook aan de peen (Daucus carota).

Fototips

  • Wilde peen is op allerlei manieren fotogeniek. De jonge bloemen, de schermvormige bloeiwijze, de rijpe vruchten, de massale bloei in de berm… probeer die verschillende facetten te ontdekken en vast te leggen en neem de tijd.
  • De bloeiwijze van peen kent talrijke verschijningsvormen: de jonge knoppen zien er totaal anders uit dan een scherm in volle bloei of de samengetrokken bloeiwijze na de bloei.
  • Onder de schermen en de schermpjes bevinden zich omwindsels, dit zijn smalle vertakte blaadjes die de bloemscherm rondom omhullen. Ze hebben een karakteristieke vorm en mooi om te fotograferen.
  • Fotografeer het bloeischerm eens van onderen tegen de lucht. Met onderbelichting kun je een silhouetfoto maken, met overbelichting of bijlichten kun je de kleur behouden.
  • Een typisch detail om uit te lichten is de donkere purperkleurige bloem in het midden van de bloemscherm.
  • Let eens op de bloemen aan de buitenrand van de schermen: ze zijn anders van vorm dan de binnenste, de buitenste kroonbladen zijn wat langer.
  • De rijpe vruchten zijn purper en bezet met borstels. Dit geeft mooie patronen en is leuk met tegenlicht.
  • Let ook op de dieren in de bloeiende en vruchtdragende schermen. Er komen allerlei insecten op af zoals soldaatje, wantsen en vlinders.

    Vlinders en allerlei andere insecten bezoeken graag de bloemen van wilde peen. Fotograaf: Ron Poot

 

Leefomgeving

Bermen, graslanden.

Vindtijd

Juni – september.

Bescherming

Niet wettelijk beschermd.

Kwetsbaarheid

Algemeen, niet kwetsbaar.

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: