Menu

Onderdeel van Pixfactory

Eenarig wollegras

Voorjaarsstemming in het veen, daar hoort eenarig wollegras bij. De grote pollen met de opvallende witte vruchtpluizen zijn kenmerkend voor het veenlandschap. Daar kan hij massaal voorkomen, buiten het veen is het een zeldzaamheid. Niet te verwarren met het algemenere veenpluis, dat veel kleiner is en niet van die mooie pollen vormt.
De vruchtpluizen van eenarig wollegras tegen een zonnige achtergrond. Fotograaf: Ron Poot

Het is geen algemene verschijning meer, deze prachtige plant. De oorzaak is dat het biotoop, hoogveen, grotendeels is verdwenen. In mooi ontwikkelde veengebieden kun je hem nog in volle glorie tegenkomen met vele rijkbloeiende pollen.

De bladeren en bloeihalmen ontspringen uit een punt, de groeiwijze is een dichte pol. Die kan heel oud en daardoor heel fors worden. Het zijn markante elementen in het landschap.

De naam wollegras spreekt voor zich, het slaat op de witte pluizige vruchten die wel aan katoen doen denken. Het speciale van eenarig wollegras is dat de bloemen bijeen zitten in een enkel aartje. Dat betekent dus, dat elke bloeihalm slechts één pluizenbol draagt. De verwante soort veenpluis (dat vrij algemeen voorkomt) heeft er altijd meer bij elkaar, bovendien is deze soort veel kleiner van stuk.

Zie ook onderstaand filmpje waar de boswachter van Staatsbosbeheer het allemaal haarfijn uitlegt.

 

Fototips

  • De grote en rijkbloeiende pollen lenen zich goed voor landschapsfotografie in het veenlandschap. De pollen zijn decoratief en vooral met rijp vruchtpluis levert dit mooie plaatjes op.
  • Voor de bloei moet je vroeg in het jaar zijn, in maart. Omstreeks de tijd dat de heikikkers uit het veen komen, dus dat is leuk te combineren. ]
  • De bloeiende aren zijn niet opvallend, maar toch erg mooi met de uitstekende meeldraden en de grijzige haren tussen de grasachtige bloempjes.
  • Let ook op de details: de kenmerkende schede om de stengel waar de soort zijn Latijnse naam aan dankt (“vaginatum”)
  • Houdt altijd rekening met je achtergrond als je de vruchtpluizen fotografeert. Het blauw van het water of het geel van het pijpenstrootje contrasteert mooi met de witte vlokken.

Leefomgeving

Hoogveengebieden, langs vennen, in natte heiden.

Vindtijd

Maart-mei

Bescherming

In Belgie wettelijk beschermd, in Nederland niet.

Kwetsbaarheid

Staat op de Rode lijst van bedreigde plantensoorten.
Groeit in kwetsbaar biotoop.

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: