Eider

De eerste keer dat een beginnend natuurliefhebber de toeristische stranden omruilt voor rustigere delen kan er een nieuwe wereld opengaan. Juist op de plaatsen zonder strandtenten zijn strandlopers en meeuwen alom aanwezig! Wie verder ook de zee in de gaten houdt, kan nog veel meer moois spotten. Wat te denken van deze zeevogel, de eider?
Portret van een mannelijke eider.
Portret van een mannelijke eider. Fotograaf: Jorrit Verkleij

Eiders zijn de grootste eenden van Europa. Een mannelijke eider in prachtkleed is, naast zijn grootte, ook door zijn verenkleed onmiskenbaar: zijn forse lijf is zwartwit gekleurd, terwijl de achterkant van zijn nek groen is. Ook heeft hij een zwart petje, en een knaller van een geeloranje snavel. De vrouwtjes hebben een geschubd bruin verenkleed. Die snavel is trouwens ook een goed kenmerk: van het puntje tot het voorhoofd kan je eens strakke lijn trekken. Let wel, na het broedseizoen begin juli zullen de mannetjes steeds vaker in hun minder mooie eclipskleed te zien zijn.

Nederland ligt aan de zuidgrens van het broedgebied van de eider. Broeden doen eiders op de grond, dichtbij de zee. Het nest wordt vaak bij beplanting of stenen gelegd. Vrouwtjes vallen door hun bruine kleur niet op, als ze op het nest zitten. Eiders duiken om te zoeken naar eten, dat voornamelijk uit schelp- en schaaldieren bestaat. Ze slikken ook de harde delen van bijvoorbeeld mosselen en krabben door. Eiders zijn sociale vogels, die vaak in kolonieverband broeden. Vrouwtjes met kuikens zoeken elkaar op om samen voor hun jongen te zorgen. In noordelijke broedgebieden broeden ze vaak dichtbij andere vogels, zoals noordse sterns en allerlei strandlopers.

De Waddeneilanden zijn bij uitstek de plekken om eiders in Nederland te fotograferen. Hier zwemmen ze in groepjes voor de kust, en rusten ze op het strand. Ook op andere plekken langs de Nederlandse kust komen eiders voor. Zo zitten ze vaak op de stenen van aangelegde pieren en dammen, zoals de pieren bij IJmuiden en de Brouwersdam. De pieren van steen zijn vaak mijn favoriete plekken om eiders te fotograferen, omdat de mannetjes gaaf afsteken tegen de donkere rotsen. Eiders zijn, buiten de broedperiode, over het algemeen niet schuw. Sommige individuen komen zelfs nieuwsgierig kijken. Zolang je je rustig gedraagt is het vaak mogelijk om tot mooie, unieke foto’s te komen!

Een vrouwelijke eider onderweg naar de zee
Een vrouwelijke eider onderweg naar de zee. Fotograaf: Jorrit Verkleij

Fototips

  • Gedraag je rustig, en loop niet direct naar de vogels toe. Als je met een zigzagpatroon, of tijgerend, dichterbij de eiders komt, blijven ze vaak rustig zitten! Als eiders zwemmen werkt het vaak goed als je verderop in hun zwemrichting op het strand gaat zitten en afwacht.
  • Voor zwemmende eiders werkt het goed om een laag standpunt in te nemen. Zo krijg je intiemer oogcontact, en kan je de voor- en achtergrond vervagen. Gebruik een groot diafragma en automatische tracking, met een sluitertijd van minimaal 1/1000s, maar het liefst korter. Zo kan je plotselinge bewegingen ook scherp vastleggen!
  • Mannelijke eiders zijn zwartwit met enkele kleurdetails. Eiders zijn daarom geschikte modellen om eens aan de slag te gaan met high-key of low-key fotografie!
  • De mannetjes zijn misschien wel mooier, maar probeer ook de vrouwtjes vast te leggen! Je kan denken aan het inzoomen op de details in de veren, of een foto waarin haar camouflage terugkomt.
  • Eiders op zee vliegen vaak naar groepen eiders op het strand toe. Door voor die groepjes te liggen, naar de zee toe, kan je mooie vliegfoto’s maken!
    Net voor de landing bij een groepje soortgenoten.
    Net voor de landing bij een groepje soortgenoten. Fotograaf: Jorrit Verkleij

    Een groepje mannelijke eiders in high-key stijl.
    Een groepje mannelijke eiders in high-key stijl. Fotograaf: Jorrit Verkleij

Leefomgeving

Bijna uitsluitend in zoutwatergebieden

Vindtijd

Jaarrond aanwezig, iets minder in de zomermaanden

Meer weten?

Bescherming

Wettelijk beschermd

Kwetsbaarheid

Algemeen in Nederland, aantallen nemen af

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

Eiders kunnen heel hard vliegen! Mede dankzij de schuine lijn van snavel tot kop is de vogel erg aerodynamisch. Daardoor kan een eider in horizontale vlucht tot wel 120km/u halen!

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: