HOME < IN DE ZOEKER < SOORTEN
IN DE ZOEKER

Elfenbankje

Misschien wel de bekendste houtzwam, het elfenbankje. Met zijn fraaie gekleurde ringen is het een prachtige zwam die tot ieders verbeelding spreekt. Vandaar misschien die sprookjesachtige naam, waarbij je in gedachten de elfjes ziet dartelen boven de stoeltjes.

Elfenbankje
Elfenbankje, het lekkerst met een beetje ijs. Fotograaf: Ron Poot

Het elfenbankje is een soort die alleen op dood hout groeit. Het liefst loofhout, al kun je hem soms ook wel op een dode spar tegenkomen. Het is een eenjarige soort, dat wil zeggen dat het vruchtlichaam maar één seizoen te vinden is. Het elfenbankje groeit vaak in kleine of grotere groepen op een stronk of tak, meestal dicht bij de grond.

In het latijn heet het elfenbankje Trametes versicolor. “Versicolor”  betekent: met variabele kleuren. Dat is heel toepasselijk, want de zwam is vaak levendig gekleurd. Het halfronde vruchtlichaam is opgebouwd uit bonte ringen, die van wit tot bruin tot bijna blauwpaars gekleurd kunnen zijn. Kenmerkend is dat de buitenrand van het elfenbankje altijd wit is.

In het engels heet het elfenbankje “Turkeytail”, de staart van een kalkoen. Warempel…

Het is een saprofyt, dat wil zeggen dat hij geen levend hout aantast, maar alleen kan leven van dood materiaal. Geen gevaar dus voor de levende houtopstand, zoals sommige andere houtzwammen wel zijn.

De onderkant van het elfenbankje is geelachtig wit en voorzien van talloze kleine gaatjes. Hieruit vallen de sporen als ze rijp zijn. De sporen kun je alleen onder een microscoop goed bekijken, ze lijken dan op kleine knakworstjes.

Fototips

Elfenbankjes kunnen heel uiteenlopende kleuren hebben. Zoek dus naar mooie bonte exemplaren. Het is een algemene soort, dus keuze genoeg.

De bonte zonering van de zwam is mooi voor details, dan is de macrolens een handig hulpmiddel. De onderkant mag er ook zijn, met talloze kleine poriën. Wel lastig om te fotograferen, dan kan een spiegeltje wel eens een handig hulpmiddel zijn.

Neem de omgeving van de zwam ook mee, de stronk of de omringende mossen en bladeren vormen vaak een mooi decor.

De lichtomstandigheden in het bos zijn vaak beroerd. Gebruik daarom bij voorkeur een statief om bewegingsonscherpte te voorkomen.

Verspreidingskaart

Statistieken en verspreiding

Meer weten?

Wikipedia

Soortenbank

Foto’s op Nederpix

En dan nog dit!

Het elfenbankje is niet giftig, maar ook niet echt eetbaar: het vruchtvlees is taai en leerachtig. Beter bekend staat de zwam als medicijn: de soort bevat PSK (polysaccharide K) dat werkzaam is in de bestrijding van tumoren.

Deel dit artikel


0
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *