HOME < IN DE ZOEKER < SOORTEN
IN DE ZOEKER

Flamingo

Flamingo’s spreken veel mensen aan door hun mooie roze veren, lange poten en sierlijke bewegingen. Ze zijn zeer fotogeniek en al gauw raak je besmet met het flamingo virus. Al enige tijd kun je ze ook in Nederland in het wild bewonderen.

Flamingo
Poetstijd! Fotograaf: Hennie Zeij

Flamingo’s worden vaak geassocieerd met tropische oorden, palmbomen en zonnige verre oorden. Ik moet bij flamingo’s altijd denken aan dansende roze figuurtjes die allemaal tegelijk hun kopjes draaien en die er een waar dansspektakel van maken, “Dance Dance Dance”.

Flamingo’s hebben lange poten en een lange hals, het zijn echte voedselspecialisten met een bijzonder filtermechanisme in hun snavel. Tevens hebben ze maar één nest en 1 ei per jaar.

In Nederland kun je flamingo’s ook in het wild zien. Het gaat dan vooral om de Europese flamingo, maar de kleine Chileense- en de Caribische flamingo worden ook gezien in Nederland. De Chileense is de kleinste van de drie, de Caribische heeft de dieproze kleur en heeft een zwarte snavel tot aan of voorbij de kromming, dit heeft de Europese weer niet. Die heeft alleen een zwarte snavelpunt.

De “Grevelingen” is tegenwoordig een goede plek om ze waar te nemen. Maar als je ze echt goed van dichtbij wilt bekijken en hun vrolijke dansende bewegingen met de camera wil vast leggen, dan zijn dierentuinen uitermate geschikt. Wil je meer uitdaging dan is de Camargue in Frankrijk de plek om flamingo’s te fotograferen.

Middagdutje!
Middagdutje! Fotograaf: Hennie Zeij

Fototips

De beste manier om rustig te kunnen fotograferen is als je de dieren van een afstand kan observeren vanuit een observatiehut. Maar ook bijvoorbeeld in een vogelpark waar de dieren vrij rond lopen, maar bijgevoerd worden. Je kunt dan op de vaste voertijden een goed plekje uitzoeken en vanuit verschillende standpunten de vogels fotograferen. Zo is de foto “Oog in oog” gemaakt vanuit een zeer laag standpunt waarbij de camera net boven het wateroppervlak is gehouden. Er zijn genoeg mogelijkheden, je kan ze fotograferen in vlucht, als ze net landen of gaan opstijgen, bij ochtend en bij avondlicht of maak gebruik van verschillende technieken en maak de foto’s net iets anders dan anders.

Oog in oog!
Oog in oog! Fotograaf: Hennie Zeij
Phantoms!
Phantoms! Fotograaf: Hennie Zeij

Verspreidingskaart

Statistiek en verspreiding.

Meer weten?

Vogelbescherming

Flamingo’s in Nederland

 

En dan nog dit!

  • Flamingo’s staan vaak op één poot in het water. De reden hiervoor is dat ze teveel lichaamswarmte kunnen verliezen als ze met twee poten in het water staan. En door op één poot te staan kan de Flamingo zich zelf makkelijker ophijsen uit de modder.
  • Wist je dat Flamingo’s geen garnalen of kreeftjes nodig hebben om de rode kleur in hun veren te krijgen!
  • Wist je dat Flamingo’s langlevende vogels zijn? ze kunnen wel 40 jaar worden.

Deel dit artikel


0
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *