Menu

Onderdeel van Pixfactory

Fopzwam

Het fopzwammetje… voor je het weet trap je er weer in. Je denkt iets bijzonders te vinden, maar bij nader onderzoek blijkt het toch weer het algemene fopzwammetje te zijn. Geen paddenstoel die zo variabel in kleur en vorm is als deze soort!
fopzwam
Een oude fopzwam kan bizarre vormen aannemen. Fotograaf: Ron Poot

Het ene moment is hij prachtig roodbruin, het andere moment geelbruin. Afhankelijk van de vochtigheid van de lucht varieert de kleur. Ook de vorm is veranderlijk. De jonge fopzwam is vaak klokvormig, bij een oud exemplaar is het precies omgekeerd en staat de rand recht omhoog. De hoed kan een doorsnede van slechts 2 cm hebben maar ook wel 7 cm groot zijn. De fopzwam doet zijn naam eer aan!

Gelukkig zijn er ook kenmerken waardoor je deze algemene soort toch kunt herkennen. De lamellen zijn dik, breed aangehecht en staan ver uit elkaar. De sporen zijn altijd wit. Deze combinatie is karakteristiek voor de fopzwam.

De fopzwam is een mycorrhiza vormer. Dat wil zeggen, dat de ondergrondse schimmeldraden een samenlevingsvorm hebben met de wortels van eiken en beuken. Zowel de boom als de zwam profiteren van deze samenwerking. De ondergrondse zwam levert mineralen uit de grond aan de wortels en als dank krijgt hij suikers terug van de boom.

Spelen met tegenlicht. Schaduwen van fopzwam op een herfstblad. Fotograaf: Ron Poot

Fototips

  • Fopzwammen zijn variabel, neem de tijd om exemplaren uit te zoeken met een mooie kleur of een mooie vorm.
  • Speel met licht en tegenlicht. Een grappig tegenlicht-effect is de schaduw van een zwammetje geprojecteerd tegen een herfstblad.
  • Met een spiegeltje kun je de onderkant bekijken. Je kunt via een spiegel ook foto’s maken vanuit een zeer laag perspectief. De paddenstoel lijkt dan reuzegroot. Let wel op, dat je door de spiegel geen lelijke dubbele randjes langs de paddenstoel krijgt. Door even uit te proberen kun je vaak wel een goede invalshoek vinden.
  • Kijk uit naar leuke combinaties van de paddenstoel met soorten uit de omgeving. Zoals met korstmossen en mossen waar hij tussen groeit.
  • Probeer eens vanuit laag standpunt te fotograferen. Dit levert vaak een mooie achtergrond op en de paddenstoel komt goed tot zijn recht.
  • Het is vaak donker in het bos. Werk vanaf statief of rijstzak. Ook kun je met een ledlamp of invulflits wat extra licht toevoegen.
Een fopzwam tussen het rendiermos. Fotograaf: Ron Poot

Leefomgeving

Loofbossen, gemengde bossen en heidevelden

Vindtijd

Herfst

Meer weten?

Bescherming

Niet wettelijk beschermd

Kwetsbaarheid

Algemeen, niet kwetsbaar

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

Een bekend familielid van het fopzwammetje is de amethistzwam. Die herken je gemakkelijk aan de paarse kleur.

De fopzwam is een eetbare soort. Tegelijkertijd is bekend dat de paddenstoel gemakkelijk zware metalen opslaat uit vervuilde grond of uit de lucht. Door zijn variabiliteit kun je hem bovendien verwisselen met niet eetbare soorten. Het blijft oppassen met die fopzwam.

2 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

2 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: