Fotografeer eens muskuskaasjeskruid

Ooit een schaarse nieuwkomer, inmiddels een ingeburgerde bermbewoner. Muskuskaasjeskruid kun je ’s zomers overal vinden en het kleurt de bermen prachtig roze. Waarschijnlijk is het binnengekomen als een sierplant uit Zuid-Europa. Het heeft zich kunnen handhaven en de laatste decennia is het een talrijke inheemse soort geworden.
Muskuskaasjeskruid
Een bloem die zich net opent heeft iets kwetsbaars. Fotograaf: Ron Poot

Het muskuskaasjeskruid komt uit een goede familie. Veel populaire kamer- en tuinplanten zijn verwant, zoals de stokroos, chinese roos, abutilon en lavathera. Je herkent ze aan een de karakteristieke bouw van de meeldraden. Deze zijn in het hart van de bloem samengebundeld tot een zuiltje en bovenaan waaieren pas de afzonderlijke meeldraden uit. Als een watje op een stokje.

Muskuskaasjeskruid is zijn carrière in de lage landen ook begonnen als tuinplant. Oorspronkelijk komt het uit Zuid en Midden Europa. Al enkele eeuwen is de soort bekend als verwilderd in onze streken. De laatste tientallen jaren is het echter een steeds talrijkere verschijning geworden. Wellicht gestimuleerd door het warmere klimaat van de laatste periode.

De bloemen van muskuskaasjeskruid zijn heel zacht roze. Ook komen regelmatig witte exemplaren voor. De bloemblaadjes zijn fijn getekend, samen met de roze tint versterkt dit de zachte uitstraling.

De vruchten zitten tussen de bladeren, waar eerst de bloem heeft gebloeid. Ze vallen niet op, het zijn platte doosjes en de vorm doet aan een kaas denken. Vandaar de familienaam! In dit kaasje zitten de zwart gekleurde zaden, keurig in een cirkeltje gegroepeerd. Bekijk ze eens van dichtbij, ze zijn best mooi van vorm en ook de beharing geeft interessante details.

Voor wie een goede neus heeft, kan een lichte muskusgeur herkennen aan de plant. Daarmee is ook de soortnaam verklaard!

 

In de schaduw versterkt het koele licht de eenzame sfeer die de losstaande bloem meebrengt. Fotograaf: Ron Poot

Fototips

  • De forse plant bloeit rijk en is een decoratieve plant voor landschapsfotografen.
  • Door zijn omvang niet alleen geschikt voor macro maar ook voor bijvoorbeeld groothoeklenzen.
  • De bloemen zijn mooi van kleur en hebben interessante details. Bijvoorbeeld het kenmerkende zuiltje met meeldraden in het hart van de bloem.
  • Fotografeer ook eens een bloem vlak voor hij opengaat, ’s morgens vroeg met wat dauw.
  • Kijk ook eens naar de vruchten, van dichtbij zijn ze fraai van vorm en structuur.
  • De bloemen zijn populair bij insecten, even geduld en ze komen vanzelf voor de lens.

Leefomgeving

Bermen, braakliggende gronden.

Vindtijd

Juli – September

Meer weten?

Bescherming

Niet wettelijk beschermd.

Kwetsbaarheid

Algemeen, niet kwetsbaar.

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

Het kaasjeskruiddikkopje is een zeldzaam vlindertje in Nederland waarvan de rupsen leven op diverse kaasjeskruiden. Sinds 1953 was deze soort verdwenen uit Nederland, maar vanaf 2009 plant de soort zich weer voort in Nederland met name in Zuid Limburg. Een verband met de toegenomen verspreiding van het muskuskaasjeskruid ligt voor de hand.

Het kaasjeskruiddikkopje is een onregelmatige standvlinder die zich sinds 2009 weer voortplant in Nederland. Fotograaf: Jaap Schelvis

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geef een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze artikelen vind je vast ook interessant: