HOME < IN DE ZOEKER < SOORTEN
IN DE ZOEKER

Fotografeer eens een rode Amerikaanse rivierkreeft

Van oorsprong komt deze zoetwaterkreeft uit de zuidoostelijke Verenigde staten en Mexico, maar inmiddels heeft hij als exoot Europa, Afrika en Oost-Azië al veroverd. Het dier is berucht, want het kan de gevaarlijke kreeftenpest overbrengen. Dit gaat ten koste van de inheemse soorten, zoals de Europese zoetwaterkreeft, die hiertegen niet bestand zijn.

Rode amerikaanse rivierkreeft
Vanaf laag standpunt. Dapper als hij was kwam hij in aanvalshouding op de fotograaf af. Geflitst, 's avonds om 22.00 uur. Fotograaf: Daan de Vos

Het is maar een beestje van 10 – 15 centimeter groot. Toch is het een dier dat je niet moet onderschatten. De rode Amerikaanse rivierkreeft vermenigvuldigt zich razendsnel en brengt flinke schade toe aan de inheemse flora en fauna. Rond 1985 is het eerste exemplaar in Nederland aangetroffen, per ongeluk meegekomen met een Amerikaans schip of een ontsnapt gekweekt exemplaar. Inmiddels leven er hier honderdduizenden, vooral in het westen van het land en langs rivieren. Met hun rode kleur zijn het opvallende beestjes. Overigens kan de kleur nogal variëren, van grijsbruin tot donkerrood.

Van nature is de rivierkreeft een planteneter en graast hij de watervegetatie weg. Dit ten koste van andere dieren die afhankelijk zijn van de plantengroei. Bij voedselgebrek wordt het een alleseter en jaagt hij ook op visjes en kikkers. Het is een agressief diertje, dat ook bij mensen snel een dreighouding aanneemt en met zijn scharen ook de al te vrijpostige fotograaf niet spaart.

Een bedreiging vormt het verspreiden van kreeftenpest, een schimmelinfectie die uitheemse kreeftensoorten bij zich kunnen dragen. De sporen verspreiden zich gemakkelijk door het water en zijn dodelijk voor inheemse kreeften zoals de inmiddels bedreigde Europese rivierkreeft. De exoten lijken zelf maar weinig last van deze ziekte te hebben.

Een kwetsbaar moment in het leven van een rivierkreeft is het wisselen van schaal. Om dan toch beschermd te zijn graaft hij zich in in de oever van sloot of plas. Als er veel kreeftjes zijn ondermijnt dit de oever in ernstige mate. De gangenstelsels kunnen behoorlijk lang zijn, soms tot 15 meter van de oever. Ook bij het krijgen van jongen zijn ze kwetsbaar en schuilen ze in hun gangen.

Deze rode rivierkreeft geeft Yoga lessen voor gevorderden. Fotograaf: Daan de Vos

De soort kan zich goed verspreiden, doordat hij flinke afstanden over land kan afleggen. Zo bevolkt hij ook afgelegen poeltjes waar hij flinke schade kan aanrichten onder de natuurlijke bewoners (amfibiën)  en de watervegetatie. Natuurlijke vijanden zijn er niet veel, reigers, futen en ijsvogels lusten wel een kreeftje. Mensen trouwens ook, de rode rivierkreeft is een delicatesse voor liefhebbers. Bij vochtig weer verlaten de dieren het water vaak en kun je ze gewoon op straat tegenkomen. Daar ontmoeten ze een andere ‘natuurlijke’ vijand: het verkeer eist de nodige kreeftenlevens.

De rode amerikaanse rivierkreeft is niet de enige uitheemse kreeft, er zijn maar liefst zeven exotische kreeftensoorten in Nederland en vier in Vlaanderen aangetroffen. Jonge exemplaren zijn haast niet te onderscheiden, omdat die nog geen rode kleur hebben.

Fototips

 • De kreeften laten zich het liefst zien bij vochtig weer, dan komen ze het water uit. Bijvoorbeeld na een flinke onweersbui.
 • Vaak zijn ze ‘s nachts actief, dan is een flitser een nuttig hulpmiddel. Wel afschermen of indirect flitsen om uitgebeten lichtvlekken te voorkomen.
 • Ze zijn behoorlijk agressief als je dichtbij komt en niet bang. Ze nemen dan hun karakteristieke dreighouding aan. Mooi voor een plaatje.

Verspreidingskaart

Nederland

België

Verspreidingsatlas

Meer weten?

Invasieve exoten

DAISIE

Voorbeelden op Nederpix

Fotografie: Daan de Vos

En dan nog dit!

De Amerikaanse rivierkreeft is niet alleen een plaag, maar ook een delicatesse. In Louisiana wordt het beest op grote schaal gekweekt. Ook in landen als Zweden is de rivierkreeft een gewild product. De landen die rivierkreeft exporteren, hebben te maken met meer vraag dan aanbod. De meest voor de hand liggende oplossing voor de grote verspreiding van rivierkreeft in Nederland lijkt dan ook om de sloten en plassen leeg te vissen en de rivierkreeft te eten.

Deel dit artikel


4
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
 1. Ook eentje gespot een tijd terug: https://lucasjohnston.nl/afbeeldingen/rode-rivierkreeft-2015. Goed geschreven artikel, interessante foto! Ik wil ze binnenkort een keer gaan spotten. Ze zijn zeker te vinden bij natuurgebied De Hoge Dijk in Abcoude.

  1. Succes met je zoektocht en dank voor je reactie. Groet, Ron

 2. Zijn inderdaad agressief,ik pakte er een op omdat hij bijna een Beagle in de lip hing en hij/zij had mij meteen te pakken.
  Wat een kracht in de kleine schaartjes.
  Kreeg meteen een bult.
  Maar ze zijn perfect gemaakt.Maar wat heb je er nou aan om op te eten,veel te klein.

 3. Zijn inderdaad agressief,ik pakte er een op omdat hij bijna een Beagle in de lip hing en hij/zij had mij meteen te pakken.
  Wat een kracht in de kleine schaartjes.
  Kreeg meteen een bult.
  Maar ze zijn perfect gemaakt.Maar wat heb je er nou aan om op te eten,veel te klein.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *