De eerste stap die ik altijd neem om bepaalde soorten te fotograferen is onderzoek doen naar het leefgebied. De bontbekplevier is een soort die erg veel baat heeft bij kustgebieden met enige dynamiek. Lage en spaarzame vegetatie is van belang. Naarmate de strandjes meer dichtgroeien zal de bontbekplevier verdwijnen uit het gebied.
Deze kleine maar prachtige vogel verschilt sterk van uiterlijk in de zomer en winter. Het duidelijkste verschil is de kleur van de stevige snavel. Terwijl deze in de zomer mooi oranje van kleur is, is deze in de winter zwart. In de winter zijn deze vogels wat meer grijzig van kleur terwijl ze in de zomer prachtige zwarte tekeningen op hun kop hebben.


Genoeg over het uiterlijk en leefgebied van deze prachtige pleviersoort. Het artikel gaat immers over hoe je de bontbekplevier op de foto krijgt. Het fotograferen van deze soort is niet makkelijk. Ze leven in modderige slikken en schorren en uit eigen ervaring is de kans erg groot op een vies pak.

Qua grootte is deze schuwe vogel te vergelijken met een spreeuw. Het beste kun je dus gebruik maken van een goede zoomlens en statief. Het statief is erg belangrijk als je vanuit een laag standpunt wilt fotograferen. Over het algemeen is modder, klei en (zout)water niet goed voor je camera-apparatuur. Tijdens het fotograferen van deze vogel heb ik gebruik gemaakt van mijn statief om mijn camera uit het bereik van modder te houden en toch een zo laag mogelijk standpunt te creëren.
Mijn foto’s zijn gemaakt bij erg slecht licht waardoor ze niet zo spectaculair overkomen. In mijn geval kon ik er niets aan doen omdat het tijdens mijn verblijf op Texel bewolkt en grauw was.
Fototips
- Probeer gebruik te maken van het aanwezige licht om je foto wat sprekender te maken.
- Mijn voorkeur bij vogelfotografie gaat uit naar strijklicht (licht dat dwars op je onderwerp valt).
- Let verder op de getijden als je gaat fotograferen op de Waddenzee. Als het vloed wordt overstromen de plekken waar vogels foerageren en zullen ze steeds dichter bij de kust komen.
- Als laatste tip geef ik mee: vergeet vooral niet te genieten! Mijn foto’s van de bontbekplevier mogen dan niet spectaculair zijn maar de hele belevenis eromheen was het wel.
Verspreidingskaart
Meer weten?
En dan nog dit!
Om ze te fotograferen heb ik behalve een laag standpunt nog wat tips. Kijk tijdens het fotograferen goed om je heen, want behalve de bontbekplevier zijn er vele andere soorten die van hetzelfde habitat gebruik maken.
Achtereenvolgens: Gewone zeehond, gewone heremiet kreeft, drieteenstrandloper en de zilverplevier.
Mooie foto’s, ga zo door.