HOME < IN DE ZOEKER < SOORTEN
IN DE ZOEKER

Fototips voor de halsbandparkiet

Deze exotische parkiet is in de Randstad al een vertrouwde verschijning. Een echte lawaai-papegaai, die luidruchtig de bomen van de stad bevolkt. Blij of niet blij mee? De natuurfotograaf vast wel, maar de kauwtjes, spechten, boomklevers en uilen in het stadspark hebben er een concurrent bij met deze holenbroeder.

Fototips voor de halsbandparkiet
Fotograaf: Leo Snellink

Van oorsprong komen de halsbandparkieten uit India en Centraal-Afrika. De fraaie vogels zijn populair geworden als kooivogel en de verklaring van het veelvuldig voorkomen van deze exoot is dan ook dat ze afstammen van ontsnapte exemplaren. Sinds de zestiger jaren van de vorige eeuw worden halsbandparkieten in het wild waargenomen.

De grote groene parkieten leven van vruchten en zaden, die ze met hun kromme scherpe snavels makkelijk openmaken. De natuur in Nederland heeft in de winter te weinig te bieden om alle halsbandparkieten te voeden. In het koude seizoen zijn ze daarom afhankelijk van bijvoedering door de mens, zoals voedertafels, afvalbakken, vetbollen en pindakorfjes in de tuin. Dat verklaart waarom de soort in het stedelijk gebied goed gedijt en daarbuiten veel minder. Vooral Amsterdam en Den Haag zijn rijk bevolkt met de groene gast, maar ook in Rotterdam en Utrecht, Brussel en Antwerpen breidt de soort zich uit.

Vanaf januari beginnen de halsbandparkieten te broeden, de broedtijd duurt tot in juni. Ze zoeken een holletje, vaak een oud spechtennest. Soms plunderen ze een nestkast die ze dan flink verbouwen met hun snavel om er in te kunnen. Ze hebben 1 broedsel per jaar en leggen dan 3-4 eieren. Na drie weken komen deze uit. De jongen blijven dan nog wel 7 weken in het nest.

Wegtrekken doen de halsbandparkieten niet, het zijn standvogels. In de winter verzamelen ze ‘s zich avonds in grote groepen in zogenaamde slaapbomen. Er kunnen er vele tientallen bij elkaar zitten die vanuit de wijde omtrek aan komen vliegen.

Halsbandparkieten overnachten in het Oosterpark in Amsterdam. Fotograaf: Olivier Middendorp

Fototips

  • Je kunt de halsbandparkiet vinden in de stadsparken en tuinen, ze zijn niet heel schuw.
  • In de winter komen de halsbandparkieten ‘s avonds in groten getale bij elkaar in slaapbomen, een bijzonder beeld. Het loont de moeite te informeren waar zich slaapplaatsen bevinden. Je kunt de vogels daar tegen de schemer opwachten, hopen op genoeg licht of flits gebruiken.
  • Ze zijn ‘s winters mede afhankelijk van voedertafels, vooral met pinda’s zijn ze goed te lokken.
  • In het voorjaar zitten ze graag in bloesemstruiken (die ze plunderen) en later in het jaar in vruchtdragende bomen. Zoek naar een mooi decor.

Verspreidingskaart

Nederland

België

Meer weten?

Vogelbescherming

Invasieve exoten

Voorbeelden op Birdpix

 

En dan nog dit!

Soms kan het gebeuren dat je opeens een nog grotere parkiet ziet. Mogelijk heb je dan te maken met de grote alexanderparkiet, ook een exoot. Deze lijkt erg op de halsbandparkiet maar is groter, heeft een forsere snavel, lichtere buik en langere staart. In Amsterdam zijn enkele slaapplaatsen bekend van deze parkiet.

Deel dit artikel


0
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *