Vanaf maart kun je de fuut tegenkomen in zijn broedgebied. Sloten, kanalen, stadsgrachten, plassen en meren… als er maar vis te vinden is, want daar leeft de fuut van. De fuut is een goede duiker. Gemakkelijk zwemt hij 15 tot 20 seconden onder water en legt dan 10 meter af. Om met een bek vol vis boven te komen. In die tijd wordt er ook gestreden om de broedterritoria. Dat kan er heftig aan toe gaan, laag over het water belagen de rivalen elkaar en dan volgen er stevige gevechten. Ze hakken met hun stevige snavels fors in op hun tegenstanders.
Vanaf maart kun je de futen al zien baltsen. Dat is een prachtig en spectaculair gezicht. Het paartje voert een heel dansritueel uit, waarbij ze met gespreide kuif rechtop tegenover elkaar in het water balanceren. Ze doen elkaars bewegingen voortdurend na, knikkend en heftig nee schuddend met hun gekuifde koppen. Dan opeens zwemmen ze van elkaar weg, duiken tegelijk onder, om even later weer bij elkaar terug te keren en elkaar te trakteren op verse waterplanten. Daarmee is het huwelijk ingezegend.
De paring is niet minder imponerend. Samen bereidt het nieuwgevormde paar een paarplek voor, bekleed met plantenmateriaal. Zodra het bedje klaar is gaat het vrouwtje in een platte houding liggen en roept het mannetje. Hij springt uit het water op het vrouwtje om te paren. Dan begint hij te dansen en te springen op de kop van het vrouwtje. Soms dompelt hij het vrouwtje helemaal onder, maar even later komt ze weer boven en danst vrolijk verder met haar kersverse echtgenoot.
De meeste broedsels vind je in mei en juni. De fuut maakt zijn nest van waterplanten, een beetje rommelig geheel. In stedelijke omgeving gebruikt hij ook zonder problemen plastic zakken en dergelijk materiaal, bij gebrek aan beter. De fuut legt meestal 3 of 4 eieren. Na vier weken komen deze uit. De jonge fuutjes zijn zwart-wit gestreept, een goede bescherming tegen roofvogels. Vaak verschuilen de kuikens zich op de rug van een van de ouders, tussen de veren. Daar blijven ze lekker warm. De jongen blijven zo’n tien weken bij hun ouders, dan moeten ze zichzelf kunnen redden.
Je ziet futen niet vaak vliegen. Toch kunnen ze dat prima. Ze hebben even een flinke aanloop nodig, maar dan gaan ze ook de lucht in en zijn het volwaardige vliegers. Dan vallen de witte vlekken op hun vleugels goed op. Na het broedseizoen trekken ze weg van hun broedplaats. Het najaar en de winter brengen ze graag in groepen door op grote open wateren zoals het IJsselmeer, de randmeren, in het Deltagebied, de Noordzee en de Waddenzee.
7 reacties
De fuut is zeker een mooie vogel om eens te fotograferen.
Hoewel ik geen natuurfotograaf ben kon ik het soms niet laten om deze vogels als.jk ze eens tegenkwam in de sloten en langs de oever van een rivier te fotograferen.
Zo fotografeerde ik ze eens toen ze een jonge schol hadden gevangen hoewel ik eerst zelf er aan twijfelde bleek dit toch zo te zijn.
Nog leuker was het toen ik een jonge fuut fotografeerde in helder water waardoor ik deze kon zien en volgen en fotograferen terwijl hij aan het duiken was .
Normaal gesproken zie je ze dus bijna altijd aan de oppervlakte zwemmen dat is leuk maar als je een fuut van af een balkon kan fotograferen drijvende op helder water met daaronder een rond zwemmende karper van ik denk ongeveer 70 tot 80 cm die eveneens te zien was krijg je wel een hele leuke kiek.
Ook al ben je dan net als ik fotojournalist heb je toch het gevoel dat je weer eens iets leuks in de natuur heb mogen vast leggen.
Wel jammer is dat vele amateurfotografen zich vast bijten op de traditionele natuurfotografie dus met andere woorden vanaf een vaste plek of schuilhut terwijl je net als ik vaak tegenkomt de leukste plaatjes kan schieten un en rond je eigen woonplaats.
Let wel .ik fotografeerde vaak nooit onder echt goede omstandigheden laat staan met een laag iso dit is iets wat ik nooit als een probleem heb gezien,het ging mij om de foto van of in de natuur.
Hierdoor heb ik zelfs fotootjes geschoten met 14500 iso of hoger.
Tja en dan die ruis die je dan krijgt .
als sport fotograaf heb ik me daar nooit druk over gemaakt want niet geschoten was altijd mis toch.
Ik wens u allen hele mooie foto’s in de toekomst en veel plezier met uw hobby in de mooie natuur
Een ware ode aan deze prachtige watervogel. De beelden zijn buitengewoon en de tips zijn erg leerrijk.