HOME < IN DE ZOEKER < SOORTEN
IN DE ZOEKER

Gehakkelde aurelia

De gehakkelde aurelia is in Nederland en België een algemene soort. De vlinder overwintert als volwassen dier verstopt in boomholtes of tussen afgevallen blad. De gehakkelde aurelia dankt de Nederlandse naam aan de grof gekartelde (gehakkelde) vleugelrand. Het tweede deel van de Nederlandse naam aurelia is afgeleid van het Italiaanse aurelio (goudkleurig). De wetenschappelijke naam – c-album – verwijst naar de witte c (album = wit) die zichtbaar is op de vleugels van de vlinder wanneer deze gesloten zijn.

Gehakkelde aurelia
Ook de waardplant is belangrijk. Net als de diepte in je foto. Fotograaf: Bart Stornebrink
Delen

De gehakkelde aurelia gebruikt brandnetel (met name grote brandnetel) als voornaamste waardplant, waarop het vrouwtje de eitjes afzet en die de rups als voedsel gebruikt. Maar daarnaast worden ook hop, iep (met name ruwe iep), wilg, berk, hazelaar en ribes als waardplanten gebruikt. Dus zoek die planten op als ze in bloei staan. Probeer het gehakkelde, de kleurverschillen en de ‘C’ te pakken in je foto.

Fototips

Tips die voor alle vlinders gelden zijn; kantel je sensorvlak net zolang tot je parallel bent aan de (beide) vleugelpunten – maak ALTIJD een diafragma trapje. Afhankelijk van je soort objectief tussen de f5,6 en f9.0 – vlinders juist niet overal scherp, geeft ook diepte en spanning in je foto – vlinders in hun biotoop fotograferen is vaak spannender dan de vlinder netjes in het kadertje – een wisselend bewolkte dag is gunstig, omdat de vlinder dan vaker gaat zitten en de vleugels spreidt om warmte te halen uit het gedempte licht – benader een vlinder (en dat geldt voor alle overige levende macro onderwerpen) altijd op ooghoogte en met de lens voor je gezicht met één oog dicht. Je bent dan een mindere bedreiging dan met twee wijd open gesperde ogen van bovenaf – beweeg altijd traag met het dier mee.

Verspreidingskaart

Kaartje waarneming.nl

Meer weten?

Wikipedia

Vlindernet

Soortenbank

Foto’s op Nederpix

 

 

En dan nog dit!

De gehakkelde aurelia heeft een zomer en winterkleed. Vooral in dicht gevouwen positie is het verschil van oranje tot donker bruin goed waarneembaar. In die laatste kleurtint wordt de vlinder snel verward met de dagpauwoog en de kleine en grote vos. De grof getande (gehakkelde) vleugelranden bieden uitkomst.

Deel dit artikel