Menu

Onderdeel van Pixfactory

Gele hoornpapaver, een bijzondere kustplant

Een verrassing langs de vloedlijn! De gele hoornpapaver is een mediterrane verschijning met fel gele bloemen en dikke grijze bladeren. Het is een soort klaproos die heel groot kan worden, tot wel 90 cm hoog. De bloemen zijn fel geel en hebben een doorsnede van maar liefst 7,5 cm.
Gele Hoornpapaver bij maanlicht met invulflits. Fotograaf: Nico van Kappel

De gele hoornpapaver heeft grote gele bloemen, ideaal voor de plantenfotograaf! Vroeger was de soort zeer zeldzaam in Nederland, maar tegenwoordig, en wellicht een beetje geholpen door klimaatverandering, zijn er waarnemingen bekend vanuit de hele kustlijn. Een echte hotspot is ons grootste nationaal park, de Oosterschelde. Hier zijn verschillende plekken waar je ze veelvuldig aan kunt treffen. Mooie groeiplaatsen zijn de Oosterschelde havens op Neeltje Jans op de Oosterscheldekering.

De gele hoornpapaver is een echte kustplant, of beter gezegd een vloedmerkplant. De hoornpapaver groeit namelijk vaak op het vloedmerk, een langgerekte strook die zich op het strand bevindt en overeenkomt met de laatste vloedstand. Buiten de vloedlijn kun je hem ook wel treffen op grindbanken, schelpenbanken, tussen aangespoeld zeewier en soms zelf in de duinen.

Macro opname van een deel van de opengaande knop. Fotograaf: Nico van Kappel

Fototips

  • De gele hoornpapaver is een droom voor macrofotografen. De details zijn ongelofelijk mooi en kleurrijk. Probeer ook wat opnamen van de bladeren te maken, ze zijn mooi blauwgrijs en hebben een interessante vorm. De gele bloemen trekken ook allerlei insecten en spinnen aan.
  • De relatief grote planten zijn ook goed vanaf een laag standpunt en met een laag f getal met een telelens te fotograferen.
  • Vertel ook eens een verhaal over de verschillende groeiplaatsen van de gele hoornpapaver. Met een hoog f getal en een groothoeklens is het mogelijk om de verschillende leefomgevingen van gele hoornpapaver te laten zien. Tegen zonsondergang kan je met behulp van invulflits de bloemen belichten tegen de mooie luchten.

Leefomgeving

Kust, vooral op vloedmerken.

Vindtijd

Juni – augustus.

Meer weten?

Bescherming

De gele hoornpapaver is zeldzaam en staat op de rode lijst van bedreigde plantensoorten.

Kwetsbaarheid

Let op dat je de planten niet beschadigt en de planten en dieren eromheen niet verstoort. Als de planten op een schelpenbank staan, let dan vooral op eventuele broedvogels zoals bontbekplevieren.

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

Gele hoornpapaver is geen plant voor wildplukkers. Het is een giftige plant. Het eten van deze plant kan o.a. hersenschade opleveren. Je bent gewaarschuwd!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Geef een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: