De trilzwammen zijn 1 tot 5 centimeter breed. Ze zijn als ze jong zijn goudgeel of zelfs oranje, later worden ze bleker. De gelei-achtige vruchtlichamen zijn gelobd en vaak ook geplooid. Ze lijken soms wel wat op hersenen. In de trilzwam ontstaan sporen, ze zijn wit van kleur. Soms ziet de zwam er bepoederd uit van de sporen.
Vaak parasiteren deze zwammen op andere paddenstoelen en wel 0p de schimmeldraden van schorszwammen die in het dode hout leven. Daarnaast leeft de schimmel ook van het dode loofhout waar hij op groeit.
In de winter lijken de trilzwammen stuk te vriezen, ze zien er dan helemaal verschrompeld uit. Echter, als de temperatuur weer boven nul is nemen ze al snel hun oorspronkelijke vorm weer aan.

Fototips
- Van dichtbij kun je mooi de glibberige structuur in beeld brengen.
- Het is de moeite waard de trilzwam in zijn omgeving te fotograferen om het contrast van de gele zwam tussen de kale takken te tonen.
- Pas op met ongewenste schitteringen (bijvoorbeeld door flitslicht of zonlicht), de glimmende trilzwam krijgt gemakkelijk overbelichte stukken.
- Ook opgepast met geel: het kan snel dichtlopen. Iets onderbelichten kan helpen de fijne tekening in het geel te behouden.
- Maak gebruik van tegenlicht of strijklicht, het gewelfde en doorschijnende vruchtvlees leent zich daar heel goed voor
-
Ook als het vriest is de gele trilzwam te vinden. Fotograaf: Danny De Clercq
Dank en ook voor jouw fraaie bijdrage aan dit artikel! groet, Ron
Leuk artikel met prachtige foto’s Ron. 🙂
Dat is inderdaad heel groot! Mooie bijdrage met jouw fotos aan dit artikel! Groet, Ron
Hoi Ron een prachtig verhaal over de gele trilzwam.
Afgelopen week een exemplaar gevonden, ik wist niet dat ze zo groot konden worden, geschatte grote tussen de 10 en 15 cm.