Menu

Onderdeel van Pixfactory

Gems

Gemzen zijn sierlijke dieren uit de bergen met een interessant gedrag. Niet te verwarren met de imposante steenbok die groter is en vaak hoger in de bergen woont. Ze lijken op het eerste gezicht veel op geiten, maar zijn in werkelijkheid meer verwant aan de antilopen. Je kunt ze op verschillende plaatsen in de Europese berggebieden aantreffen.
Jonge gems. Fotograaf: Nico van Kappel

De gems is een echte bergsoort die boven de 1000 meter voorkomt. In de zomer overigens hoger in de bergen dan in de winter. Gemzen zijn ook regelmatig aan te treffen in bergbossen.

Mannetjes en vrouwtjes hebben allebei horens. Ze worden tot 85 cm hoog op schouderhoogte. In de winter hebben gemzen een donker, bijna zwarte vacht en tijdens de zomer hebben ze een dunnere (licht) bruine vacht.

Pyrenese gemzen trekken over de sneeuwvlakte tijdens het voorjaar. Fotograaf: Nico van Kappel

De gems (Rupicapra rupicapra) is met verschillende ondersoorten aanwezig in de bergen van Europa. De Pyreneese gems, ook beschikbaar in verschillende ondersoorten komt voor in de Pyreneeën, Picos de Europa en in de Apennijnen in Italië. Er is overigens geen overeenstemming tussen wildbiologen over de precieze indeling van soorten en ondersoorten. De huidige indeling geeft geen garantie voor de toekomst.

Gemzen zijn de ondergewaardeerde berggeiten. In een groot deel van het verspreidingsgebied leven ze samen met steenbokken. Steenbokken zijn zwaarder gebouwd en leven meestal nog hoger in de bergen. Gemzen zijn wendbaarder, lichter en fijner gebouwd. De bronsttijd is in november en december en dan zijn er soms spectaculaire gevechten en achtervolgingen tussen mannetjes te zien.

Gems sihouet. Fotograaf: Nico van Kappel

Fototips

  • De dieren kunnen, zoals alle prooidieren goed horen, zien en ruiken. Dat moet ook want ze staan op het menu van alle grote Europese roofdieren. Jonge dieren zijn belangrijke prooidieren voor de steenarend.
  • Het fotograferen van gemzen is een mooie uitdaging! In veel berggebieden worden ze bejaagd en zijn daarom relatief schuw. In de meeste natuurgebieden worden ze niet bejaagd en zijn ze ook goed overdag te zien. Maar ze zijn het actiefst in de ochtend- en avonduren.
  • Klassieke plekken om gemzen te fotograferen zijn Gran Paradiso Nationaal Park in Italië en de Ballons des Vosges natuurpark in de Vogezen in Frankrijk. Vooral in de Vogezen kunnen ze erg tam zijn en behoren portretten tot de mogelijkheden. De Ordesa nationaal park in Spanje en de parken in de Abruzzo zijn goede plekken om de Pyreneese gems te zien.
  • Gemzen zijn kleiner dan wij, probeer als je dichtbij kan komen een laag standpunt in te nemen. Hierdoor heb je een beter fotografisch standpunt en ben je minder bedreigend voor de dieren.
  • Het beste tactiek is om te posten in gebieden waar er veel activiteit is van gemzen. Het posten in dit soort gebieden heeft als voordeel dat je vanaf statief kan werken en geeft, mits goed uitgevoerd de kleinste kans op verstoring.
  • Over het algemeen heb je minimaal een 300 of 400mm lens nodig om goede beelden te maken. In gebieden waar de dieren meer aan mensen gewend zijn kortere lenzen ook handig, met een 70-200mm lens kan je ook wat van de leefomgeving laten zien.
  • Als alles meezit worden de dieren rustig en kan je ook gedrag vastleggen.
Portret van een gems. Fotograaf: Nico van Kappel

Leefomgeving

Bergen, boven de 1000 meter.

Vindtijd

Jaarrond.

Bescherming

Volgens de rode lijst van de IUCN is de gems niet bedreigd. Maar door de sterke bejaging in bijvoorbeeld Zwitserland nemen de aantallen lokaal af. De Pyreneese gems neemt weer in aantal toe.

Kwetsbaarheid

Gemzen zijn over het algemeen heel storingsgevoelig, gedraag je rustig en maak zo min mogelijk geluid. Let ook op je eigen kwetsbaarheid, bergen kunnen gevaarlijk zijn vooral voor laaglandbewoners!

En dan nog dit!

Gemzen heten in het Frans en Engels Chamois. Dit is ook een aanduiding voor absorberend en zacht leer. Dit soort leer wordt gebruikt om te poetsen zonder krassen achter te laten. Vroeger werd dit van de huid van gemzen gemaakt, tegenwoordig wordt ook herten en schapenleer gebruikt.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: