Menu

Onderdeel van Pixfactory

Geoorde fuut

De geoorde fuut is een vrij schaarse soort van kleine wateren waar geen (grote) vissen voorkomen. De soort is sterk aan water gebonden en duikt veelvuldig bij het zoeken naar voedsel (waterinsecten en kleine visjes). Ze broeden meestal in de buurt van meeuwenkolonies.
Geoorde fuut op veenplas in Drenthe. ’s Morgens vroeg is het vaak windstil en dat geeft een rustiek effect aan je foto’s. Fotograaf: Edo van Uchelen

Geoorde futen overwinteren meestal op zee en verschijnen vanaf half maart in hun broedgebied, vaak gelijktijdig met de komst van kokmeeuwen. Ze zijn erg klein en je hebt een goede verrekijker nodig om ze waar te nemen tussen de andere watervogels. Geoorde futen beginnen vrijwel meteen na aankomst met de (fotogenieke) balts. De mannetjes bezetten territoria die fel verdedigd worden tegen indringers. Dit is misschien wel de beste tijd om ze te fotograferen, ze zijn minder schuw en komen regelmatig in de buurt van de oever (waar ze ook graag foerageren). Ook als ze jongen hebben (deze worden in het begin vaak op de rug van de ouders meegedragen) heb je kans op bijzondere foto’s.

Fototips

Geoorde futen zijn ’s morgens vroeg en in de namiddag het meest actief. Ze zijn niet erg schuw. Het beste zoek je een goede fotoplek op de oever, waar je kunt gaan liggen. Voor foto’s met een mooie, onscherpe achtergrond geldt: hoe lager hoe beter.

Om de vogels niet te verstoren moet je je wel goed verstoppen, bijvoorbeeld onder een camouflagedoek of tussen de oevervegetatie. Werk vanaf een rijstzak of (laag) statief en gebruik een korte sluitertijd.

En voor de fotograaf zelf: als je op de natte oever gaat liggen is het handig om een waterbestendig matje, plastic zak en regenkleding bij je te hebben.

Leefomgeving

Vennen, plassen en andere (ondiepe) wateren met veel waterinsecten, vooral in het oosten van Nederland.

Vindtijd

Geoorde futen arriveren vanaf half maart in hun broedgebied. Vanaf mei tot eind juni zijn de jongen aanwezig.

Meer weten?

Bescherming

Wettelijk beschermde soort.

Kwetsbaarheid

Hun broedgebieden zijn kwetsbaar, zoek dus een plek waar je mag komen. Ze zijn bovendien minder schuw op plekken waar regelmatig mensen komen.

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

Geoorde futen zoeken meestal kolonies op met kokmeeuwen omdat de luidruchtige en agressieve meeuwen hen ook bescherming bieden tegen predators.

Op plekken met geoorde futen leeft ook vaak de dodaars, onze kleinste fuut.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: