Gevlekte witsnuitlibel

Witsnuitlibellen vormen een fraaie familie met vijf soorten in Nederland. De gevlekte witsnuitlibel is de grootste van het stel. Het is een kleurrijke libel die op steeds meer plekken te zien is. In de duinen en in laagveengebieden kun je hem vanaf begin mei treffen.
Gevlekte witsnuitlibel.
Gevlekte witsnuitlibel. Fotograaf: Hans Jansen

Omgeving en Europa

De gevlekte witsnuitlibel heeft op een aantal plekken in Nederland flink voet aan de grond gekregen met vooral een kern in het laagveen in de Weerribben/Wieden en in de Vechtstreek. Daar kun je ook hoge aantallen zien. Zulke grote populaties zijn uniek voor Europa. Het is een Noord-Europese soort en dan vooral in Nederland, Duitsland, Zuid-Scandinavië, Polen, Baltische staten en oostelijk tot in Siberië. En verder her en der kleine locaties in Midden-Europa.
Hoewel duidelijk aanwezig, is deze libel niet wijdverspreid in Nederland, maar de aantallen zijn stabiel. In België is de soort zeer zeldzaam.

Gevlekte witsnuitlibel met kleurrijke vlekken.
Gevlekte witsnuitlibel met kleurrijke vlekken. Fotograaf: Hans Jansen

Kenmerken gevlekte witsnuitlibel

Alle vijf witsnuitlibellen herken je aan de witte neus en de donkere vlek aan de basis in de achtervleugel. De gevlekte witsnuitlibel is een vrij grote libel. Er is een duidelijk herkenningspunt doordat de laatste vlek in de rij (op segment 7) geelgekleurd blijft. Bij uitgekleurde mannetjes verkleuren de achterlijfsvlekken geleidelijk van geel naar donkerrood, maar die laatste vlek blijft helder geel. Vouwtjes en jonge mannetjes hebben een heldergele tekening op het achterlijf.  Ook bij de oudere uitgekleurde vrouwtjes blijf je die opvallende vlek zien.
Er is een overeenkomst met de noordse witsnuitlibel, maar deze heeft iets kleinere vlekken en niet die heldere gele laatste vlek.

Uitgekleurd vrouwtje. De laatste vlek blijft helder geel.
Uitgekleurd vrouwtje. De laatste vlek blijft helder geel. Fotograaf: Hans Jansen

In het veld

Als de libellen uit hun larvenhuidje uitsluipen, vliegen ze weg van het water om te rijpen. De mannetjes keren al snel terug en hebben een duidelijk territorium. Ze nemen dan een positie in op vaste takjes of stengels en kunnen daar ook langere tijd blijven zitten. Soms verjagen ze andere soorten en speuren regelmatig het water af op zoek naar vrouwtjes. Voor de fotografie zijn dit wel de ideale plekken, omdat ze steeds weer terugkeren op hun plekjes.

Mannetje in zijn territorium.
Mannetje in zijn territorium. Fotograaf: Hans Jansen

’s Morgens vroeg kun je ze treffen in de hoge vegetatie waar ze overnacht hebben. Als er dan ook nog dauw is, heb je rustig de tijd om een mooi exemplaar uit te zoeken. De paring vindt vlak bij het water plaats.

Paring langs de waterrand.
Paring langs de waterrand. Fotograaf: Hans Jansen
Keuze voor het detail. Vleugels.
Keuze voor het detail. Vleugels. Fotograaf: Hans Jansen
Keuze voor het gedrag. Mannetje in zijn territorium.
Keuze voor het gedrag. Mannetje in zijn territorium. Fotograaf: Hans Jansen
Keuze voor sfeer met ochtenddauw.
Keuze voor sfeer met ochtenddauw. Fotograaf: Hans Jansen

Fototips

Voor libellenfotografie is het vooral afhankelijk van je eigen voorkeuren, waar je het accent wilt leggen. Ga je voor het vastleggen van de soorten en hun gedrag? Of kies je voor detail met echte macrofoto’s? Of wil je graag sfeerplaatjes maken in het landschap met de libel in de eigen omgeving? Allemaal keuzes met eigen accenten en mogelijkheden.

Het leuke is dat bij welke keuze dan ook, je jezelf moet verdiepen in de soort om met leuke foto’s thuis te komen. En naarmate je meer ziet over je onderwerp, ga je ook je eigen voorkeuren ontdekken. We hebben in Nederland prachtige soorten en de helft van de Europese libellensoorten kun je in ons land vinden. Dat maakt het een mooie uitdaging.

Leefomgeving

Matig voedselrijke laagveenmoerassen, voedselarme vennen, sloten en plassen in de duinen.

Vindtijd

Een vroege zomersoort vanaf begin mei tot in augustus.

Bescherming

Beschermd onder de Flora- en faunawet.

Kwetsbaarheid

Kwetsbaar. Witsnuitlibellen stellen hoge eisen aan hun leefomgeving en zijn daardoor ook een goede indicator voor de kwaliteit van water en vennen.

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

Een persoonlijke noot…
Voor mijzelf vind ik het boeiend om met een bepaald thema of met bepaalde soorten aan de gang te gaan. Dat maakt dat je jezelf er meer in verdiept en telkens andere richtingen ontdekt. Dit geldt natuurlijk niet alleen voor libellen, maar voor onze totale flora en fauna. Er is nog zoveel moois te onderzoeken en te fotograferen.
Wij, als auteurs op dit platform, hopen natuurlijk dat onze bijdragen jou een stukje inspiratie geven om ook te gaan ontdekken en eigen keuzes te gaan maken. Die ontdekkingstocht is misschien wel het mooiste van natuurfotografie.

Veel succes!

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: