Gewone berenklauw

In de zomer kun je niet om de gewone berenklauw heen, het is een forse schermbloemige die wel 1,5 meter hoog kan worden. Het is een algemene plant van voedselrijke bermen en bosranden. Niet te verwarren met zijn grote neef uit de Kaukasus, de reuzenberenklauw, die wel drie meter hoog wordt.
Een schermpje van boven. Door de minimale scherptediepte (f/2,8) lijkt het een bovennatuurlijke verschijning.
Een schermpje van boven. Door de minimale scherptediepte (f/2,8) lijkt het een bovennatuurlijke verschijning. Fotograaf: Ron Poot

Het is gemakkelijk te zien dat de berenklauw tot de schermbloemenfamilie behoort. De kleine witte bloemen staan op steeltjes die in één punt ontspringen, zoals de baleinen van een paraplu. De kleine schermpjes staan op hun beurt ook weer in een scherm. Zo’n samengesteld scherm kan een flinke omvang hebben.

De berenklauw is een schermbloemige met samengestelde schermen: de grote schermen zijn in kleine schermpjes opgedeeld.
De berenklauw is een schermbloemige met samengestelde schermen: de grote schermen zijn in kleine schermpjes opgedeeld. Fotograaf: Ron Poot

Nu zijn er wel meer witte schermbloemigen en het onderscheid is niet altijd gemakkelijk. De gewone berenklauw herken je aan zijn kenmerkende geschulpte blad die iets wegheeft van de pootafdruk van een beer. Daarnaast is de stengel gegroefd en bezet met haartjes. Voor die haartjes moet je oppassen, daar zit een irriterend stofje in.

De bloeiende en uitgebloeide schermen naast elkaar geven een leuk kleurcontrast.
De bloeiende en uitgebloeide schermen naast elkaar geven een leuk kleurcontrast. Fotograaf: Ron Poot

De bloemen van de berenklauw zijn echte insectenlokkers. Je kunt er allerlei soorten tegenkomen in soms grote aantallen. Goed voor de insectenstand dus en leuk voor de fotograaf die naast bloemen ook graag wat beestjes vastlegt.

Fototips

De schermen zijn op zich al heel fotogeniek. Van boven, van onderen, op allerlei manieren is de markante schermvorm goed vast te leggen. Dankzij de hoge bloeiwijze is van onderen fotograferen een goede optie.

Macrofoto van de bloempjes. De vorm is niet symmetrisch, de buitenste kroonblaadjes zijn langer dan de naar binnen gerichte.
Macrofoto van de bloempjes. De vorm is niet symmetrisch, de buitenste kroonblaadjes zijn langer dan de naar binnen gerichte. Fotograaf: Ron Poot
  • Voor de macroliefhebber is het ook de moeite waard te letten op de details. Zoals de kleine witte bloempjes. Die zijn asymmetrisch van vorm, de buitenste blaadjes zijn langer waardoor je een ‘stralende’ bloem ziet.
  • Vergeet niet de bezoekers vast te leggen, er komen veel insecten op de bloemen af. Zoek een windstille zomerdag uit om je hier eens flink op uit te leven.
  • Fel zonlicht kan de witte bloemen gemakkelijk overbelichten. Creëer zo nodig wat schaduw, eventueel met gebruik van een diffusieschermpje.
  • Zoom ook eens in op andere details: het blad, de bladschede, de beharing. De vormen zijn best fraai en vooral als je speelt met licht en tegenlicht kun je verrassend leuke beelden krijgen.
  • Ook na de bloei zijn de berenklauwen leuk. De vruchten hebben een mooi streepjespatroon en kleuren vaak rood.
  • Tot in de winter heb je er plezier van. De dode bloeiwijzen zijn prachtige wintersilhouetten. Mooi vanaf laag standpunt tegen een aantrekkelijke lucht op de achtergrond.

    Tegenlichtopname van een vruchtje in de herfst.
    Tegenlichtopname van een vruchtje in de herfst. Fotograaf: Ron Poot

Leefomgeving

Vochtige voedselrijke grond, in bermen en bosranden.

Vindtijd

Juni – oktober

Bescherming

Niet wettelijk beschermd

Kwetsbaarheid

Algemeen en niet kwetsbaar

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

In de natuurgeneeskunde staat de berenklauw bekend als een geneeskrachtige plant. Naast deze voor de mens prettige eigenschap hebben berenklauwen ook een andere kant. Het sap dat in de haartjes zit kan erg irriterend zijn, dus blijf er maar liever af. Jonge planten zijn wel te plukken omdat ze nog geen haartjes hebben.

Nog groter dan de gewone berenklauw is de reuzenberenklauw die wel drie meter hoog kan worden. Deze uit de Kaukasus afkomstige plant is inmiddels volledig ingeburgerd. Ook de reuzenberenklauw heeft bijtend sap dat vooral gevaarlijk kan zijn voor kinderen. Daarom wordt de soort bestreden in bewoond gebied. Hij staat op de lijst van invasieve exoten.

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: