Menu

Onderdeel van Pixfactory

Gewone zwavelkop

Je vindt ze altijd in groepjes bij elkaar, met hun zwavelgele kopjes. Op rottend hout groeien ze: een oude stronk of een omgevallen stam. Hun lichtgele kleur valt goed op in het donkere bos. Een soort die zich leent voor een leuke structuurfoto als je zo’n bundel hoedjes eens van boven bekijkt.
Gewone zwavelkoppen van boven gezien geven een mooi patroon. Fotograaf: Ron Poot

De naam zwavelkop spreekt voor zich, de zwavelgele kopjes doen hun naam eer aan. Door hun groeiwijze in dichte bundels vallen ze al van verre op. De gele hoedjes zijn bovenop oranjebruin gekleurd, het zijn daardoor echt fraaie stoeltjes.

Ook de steel is geel. Vaak zie je op de steel en aan de rand van de hoed wel wat donkere vezelige resten. Dat zijn restanten van het velum, een vlies dat de jonge paddenstoel beschermde in het beginstadium.

De gewone zwavelkop is een algemene soort die al vroeg in het seizoen kan verschijnen, al in de zomer kun je ze in het bos tegenkomen. Een echte bossoort, die leeft van dode stronken. Zowel loofhout als naaldhout lust hij.

De lamellen onder de hoed zijn eerst geelgroen, maar later worden ze steeds donkerder dankzij het vrijkomen van de donker olijfbruine sporen.

Voor gastronomen is de soort ongeschikt: de smaak is bitter en bovendien is de paddenstoel erg giftig. Laten staan dus en zelfs niet aanraken.

Fototips

  • Zwavelkopjes groeien in opvallende bundels, soms met tientallen. Daarmee zijn ze heel geschikt in de voorgrond van een mooie landschapsfoto in het bos. Goed te doen met compactcamera, smartphone of groothoeklens.
  • Van boven of van opzij kun je leuke beeldvullende opnames maken van de hoedjes. De gele en oranje kleuren doen het altijd goed.
  • Vanaf laag standpunt kun je ook de steel met velumresten en de onderkant goed zichtbaar maken.
  • Maak gebruik van de achtergrond van het bos. De lichtstralen die door de bomen vallen kunnen een fijn bokeh opleveren.

Leefomgeving

Op dode stronken en stammen van loof- en naaldbomen. Bossen en parken.

Vindtijd

Al vanaf mei, maar vooral van september tot november.

Bescherming

Niet wettelijk beschermd.

Kwetsbaarheid

Niet kwetsbaar.

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

In de herfst zijn er drie soorten zwavelkoppen algemeen te vinden die erg op elkaar lijken: gewone zwavelkop, dennenzwavelkop en rode zwavelkop. Alleen de dennenzwavelkop is eetbaar en de hoed staat bekend als een smakelijk gerecht. De andere twee zijn echter bitter en giftig, braken en diarree zijn je deel enkele uren nadat je ze gegeten hebt. Bezint eer gij begint!

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: