Menu

Onderdeel van Pixfactory

Glassnijder, een vroege vlieger onder de libellen

Op 21 maart begon de lente. Dan duurt het nog een hele lange maand voordat de libellenliefhebbers eindelijk aan hun trekken komen. Maar dat lange wachten wordt beloond, want één van de eerste soorten die tevoorschijn komt is tevens één van de mooiste en meest kenmerkende soorten van ons land: de glassnijder. De schoonheid spreekt voor zich, dat kenmerkende komt doordat de grote populatie Nederlandse glassnijders in internationaal opzicht waardevol is.
Door een glassnijder in close-up te fotograferen zijn de details goed zichtbaar. Fotograaf: Bjorn van Lieshout

De glassnijder is één van de vroegste libellensoorten die je in Nederland kan aantreffen. Net als bij de vuurjuffer, smaragdlibel en vroege glazenmaker begint het uitsluipen al vanaf eind april.

De glassnijder is een soort uit de familie van de glazenmakers. Deze familie bestaat uit allemaal vrij grote soorten. De glassnijder is binnen deze familie echter een kleine soort.

Door een uitsluipende glassnijder te fotograferen met tegenlicht en een reflectiescherm krijgt de foto een bijzondere belichting. Fotograaf: Bjorn van Lieshout

Qua uiterlijk lijkt de glassnijder een beetje op de paardenbijter en de zuidelijke glazenmaker, maar omdat de vliegtijd van de glassnijder veel vroeger valt is verwarring nauwelijks mogelijk.

De glassnijder is de laatste jaren flink in aantal toegenomen en kan nu overal in Nederland worden aangetroffen. De meeste exemplaren vind je echter in de grote laagveengebieden en in delen van het rivierengebied.

Als je een foto maakt van deze libel ‘ten voeten uit’, let dan goed op de achtergrond van de foto. Doordat de glassnijder vrij groot is komt ook een groot deel van de achtergrond in beeld, waardoor hier snel afleidende elementen bij kunnen zitten. Fotograaf: Bjorn van Lieshout

Fototips

  • Net als andere libellen heeft de glassnijder warmte nodig om te kunnen vliegen. ’s Morgens vroeg zijn de temperaturen daarvoor nog te laag en is de glassnijder dus gemakkelijk te benaderen.
  • Je kunt hem dan vinden, rustend in de oeverbegroeiing, of in stevige planten tot ongeveer tien meter van de waterkant verwijderd.
  • Een bijkomend voordeel van dit vroege tijdstip is dat je tijdens de zonsopkomst mooie warme kleuren hebt en met een beetje geluk is de libel bedekt met dauw.
  • Een ander moment waarop je de glassnijder gemakkelijk kan fotograferen is tijdens het uitsluipen; dus als de libellelarve uit het waterkomt en voor de laatste keer vervelt naar een volwassen libel. Ook hiervoor moet je vroeg opstaan. Langs de waterkant speur je de begroeing af naar de bruine libellelarven.
Uitsluipende libellen zijn gemakkelijk te fotograferen. Let we goed op, want tijdens het uitsluipen zijn libellen erg kwetsbaar. Fotograaf: Bjorn van Lieshout

Leefomgeving

Oevers, vooral in laagveengebieden en rivierengebied.

Vindtijd

Van eind april tot eind juli.

Bescherming

Niet wettelijk beschermd.

Kwetsbaarheid

Deze soort is de laatste jaren flink in aantal toegenomen en is nu algemeen in Nederland.

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

De herkomst van de naam glassnijder is een leuk verhaal. Zoals vermeld behoort deze soort tot de familie van de glazenmakers, wat al een verhaal op zich is. Vroeger waren er geen auto’s en de mensen die van beroep glazenmaker waren moesten hun handelswaar toch naar hun klanten vervoeren. Ze verstevigden de ruiten met een raamwerk van latten en bonden ze vervolgens op hun rug. En als ze zo door de straten liepen leken ze op libellen. Dus hebben ze deze libellenfamilie genoemd naar een beroepsgroep

De naam glassnijder is ook zo’n oude naam. Vroeger werd namelijk, ten onrechte, gedacht dat de vleugels van libellen vlijmscherp waren. Gecombineerd met de familienaam leverde dit een leuke woordspeling op.

Probeer ook eens de imperfecties van een libel te fotograferen. Fotograaf: Bjorn van Lieshout

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: