Er zijn twee soorten goudveil te vinden, het verspreidbladig en het paarbladig goudveil. De namen verraden het belangrijkste kenmerk: staan de blaadjes verspreid langs de stengel of keurig twee aan twee? Het verspreidbladig goudveil is de vroegste voorjaarsbloeier en bloeit wat opvallender dan zijn neefje.
Het goudveil groeit meestal in groepen. Het paarbladig goudveil kan flinke stukken bedekken doordat de stengels kruipen en wortelen op de knopen.
De goudgele bloemen zijn op zich maar klein, ze liggen als het ware op een bedje van bladeren. Die blaadjes zijn vaak helder geelgroen aangelopen, alsof ze met goudpoeder zijn bestrooid. Dat versterkt het fleurige aanzien van het op zich nietige bloemetje.
De beide goudveilsoorten zijn lid van de steenbreekfamilie, een plantengroep met nog veel meer fraaie beekbewonende soorten, vooral in de bergen kom je deze familie tegen in en langs bergstroompjes.

Fototips
Goudveil groeit in een interessant milieu, langs beken en in bronbossen. Het loont de moeite een foto van de plant in zijn omgeving te nemen. Je krijgt dan een beeld van het milieu en de andere soorten die er leven. Gebruik een groothoeklens of een compactcamera met macrofunctie om zowel plant als biotoop goed in beeld te krijgen.
De bloeiende planten zijn fotogeniek, omdat het geel en groen zo fraai contrasteren. De kleine bloemetjes zorgen voor een mooi detail.
Verspreidingskaart
Meer weten?
Wilde Planten
Paarbladig goudveil
Verspreidbladig goudveil
En dan nog dit!
In oude geschriften staat goudveil bekend als een nutteloze plant, want oneetbaar en zonder geneeskrachtige werking. Tegenwoordig is goudveil wel degelijk nuttig: het is een indicator van schoon grondwater en een bijzonder milieu. Plaatsen waar goudveil groeit, daar moeten we zuinig op zijn!