Goudveil

Alsof er goud gestrooid is over de grond, zo lijkt het wel als je goudveil vindt. En eigenlijk is het ook goud, want deze soort is een bijzonderheid, een kostbaar kleinood van de beken en bronnen. Met een gouden glans frist het plantje de donkere bodem op in het vroege voorjaar. In die periode moet je hem zoeken, want in de zomer is de goudglans verdwenen en gaat goudveil op in het alledaagse groen van de rest van de vegetatie.
Verspreidbladig goudveil langs een beek. Fotograaf: Ron Poot

Er zijn twee soorten goudveil te vinden, het verspreidbladig en het paarbladig goudveil. De namen verraden het belangrijkste kenmerk: staan de blaadjes verspreid langs de stengel of keurig twee aan twee? Het verspreidbladig goudveil is de vroegste voorjaarsbloeier en bloeit wat opvallender dan zijn neefje.

Het goudveil groeit meestal in groepen. Het paarbladig goudveil kan flinke stukken bedekken doordat de stengels kruipen en wortelen op de knopen.

De goudgele bloemen zijn op zich maar klein, ze liggen als het ware op een bedje van bladeren. Die blaadjes zijn vaak helder geelgroen aangelopen, alsof ze met goudpoeder zijn bestrooid. Dat versterkt het fleurige aanzien van het op zich nietige bloemetje.

De beide goudveilsoorten zijn lid van de steenbreekfamilie, een plantengroep met nog veel meer fraaie beekbewonende soorten, vooral in de bergen kom je deze familie tegen in en langs bergstroompjes.

Dotter met paarbladig goudveil, een indicatie voor een zeldzaam milieu.
Dotter met paarbladig goudveil, een indicatie voor een zeldzaam milieu. Fotograaf: Ron Poot

Fototips

Goudveil groeit in een interessant milieu, langs beken en in bronbossen. Het loont de moeite een foto van de plant in zijn omgeving te nemen. Je krijgt dan een beeld van het milieu en de andere soorten die er leven. Gebruik een groothoeklens of een compactcamera met macrofunctie om zowel plant als biotoop goed in beeld te krijgen.

De bloeiende planten zijn fotogeniek, omdat het geel en groen zo fraai contrasteren. De kleine bloemetjes zorgen voor een mooi detail.

Leefomgeving

Natte bronbossen, kwelplekken, beekoevers.

Vindtijd

April-mei

Meer weten?

Bescherming

Niet wettelijk beschermd.

Kwetsbaarheid

Beide soorten zijn zeldzaam omdat hun leefmilieu schaars is. Wees je bewust van het bijzondere biotoop en gedraag je voorzichtig.

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

In oude geschriften staat goudveil bekend als een nutteloze plant, want oneetbaar en zonder geneeskrachtige werking. Tegenwoordig is goudveil wel degelijk nuttig: het is een indicator van schoon grondwater en een bijzonder milieu. Plaatsen waar goudveil groeit, daar moeten we zuinig op zijn!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geef een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze artikelen vind je vast ook interessant: