HOME < IN DE ZOEKER < SOORTEN
IN DE ZOEKER

Goudvink

Zo’n fel gekleurd vogeltje zal wel enorm opvallen in de bossen, denk je misschien als natuurfotograaf. In praktijk kom je hem minder vaak tegen dan je verwacht en zal je tijd moeten investeren om hem op de foto te zetten. Laat je niet teleurstellen want het is de moeite waard! Deze vink is erg fotogeniek en een foto met een fel gekleurd mannetje staat garant voor een schitterende opname.

Goudvink
Fotograaf: Jeffrey van Houten

Wanneer deze vogel in beeld komt, zie je direct dat het een goudvink is. Het is een vrij forse vinkensoort met een grote snavel. De fel oranje borst bij mannetjes en de wat valere oranje borst bij vrouwtje zijn zeer kenmerkend. De opvallende witte stuit is goed te zien tijdens de vlucht. De zwarte kruin en de donkere staart en handpannen zijn onmiskenbaar bij deze gedrongen, vrij trage, maar acrobatische vink.

Fototips

Deze mysterieuze vinken doen veel aan hun uiterlijk. Bij een schuilhut kunnen ze wel meer dan tien keer per dag langs komen om te badderen en te drinken. Het moment dat ze zich dicht bij de grond bevinden, biedt de mooiste kansen voor de fotograaf. Kenmerkend is het heldere zuivere gefluit van zowel het mannetje als vrouwtje. Je hoort ze al van verre aankomen en eenmaal op de vaste landingsplaats weet je dat ze de vogelvijver van dichtbij komen bekijken. Ga direct in de aanslag staan met je apparatuur, want binnen enkele ogenblikken zullen ze voor je lens verschijnen. Dit gedrag zie je bij goudvinken vooral in het voorjaar en tijdens warme zomerdagen. De schuwheid van de vogel is erg afhankelijk van het individu. Het hangt er daarnaast ook van af hoe goed het dier de plek kent.

In de winter tijdens vorst en sneeuwval kunnen ze zeer frequent voederplaatsen bezoeken. In een vrij kleurloos landschap kunnen ze dan mooi contrasteren met de omgeving. Een close-up van een goudvink kan natuurlijk mooi zijn en veel fotografen stellen zich dat ten doel, maar wanneer goudvinken in een omgeving met sneeuw en weinig kleur foerageren is het een uitdaging om het dier meer in het landschap te plaatsen. Dat kan verrassende beelden opleveren die je minder vaak voorbij ziet komen.

Verspreidingskaart

De goudvink wordt in bijna heel Nederland waargenomen.

Verspreidingskaart waarneming.nl

Meer weten?

Vogelbescherming

Waarneming soort info

Hayman, P., Hume, R. (2008). Alle vogels van Europa. Tweede, herziene druk. Baarn, Tirion. 517

Flora en faunawet

Deel dit artikel


0
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *