Menu

Onderdeel van Pixfactory

Grassen

Normaal gesproken loop je als fotograaf er doorheen of overheen. Gras. Maar er is meer te doen met grassen… door hun ranke vorm kunnen ze een bron van plezier en inspiratie zijn voor de natuurfotograaf. Sta eens stil bij sprieten, halmen, pluimen en aren.
De fijne structuur van het gras met het zachte licht geeft een serene sfeer.

Gras is niet alleen maar gras. De grassenfamilie kent vele tientallen soorten. Ze staan bekend als moeilijk uit elkaar te houden, maar dat valt best mee. Als je je er in verdiept blijkt dat er enorm veel uiteenlopende vormen zijn, die absoluut niet op elkaar lijken. Met een beetje oefening kun je in het veld al snel veel soorten onderscheiden. En belangrijker: krijg je oog voor de verschillende vormen en structuren.

Grassen kunnen dominant aanwezig zijn in een vegetatie. Soms kunstmatig, zoals het ingezaaide engels raaigras in een weiland, of rogge of mais, maar ook van nature. Denk maar eens aan de massale groei van pijpenstrootje in natte heidegebieden, bochtige smele in de droge heiden en riet langs oevers en in moerassen.

Wat alle grassen met elkaar gemeen hebben is dat ze lange smalle bladeren hebben. Kenmerkend voor de grassenfamilie is dat het blad aan de voet een vliezig tongetje heeft. Verder zijn de halmen rond, lang en dun en hebben ze bij alle bladaanhechtingen verdikkingen, de knopen.

De grasbloemen zijn windbloemen, dat wil zeggen: de bestuiving gaat niet via insecten maar door de wind. Je ziet dit aan de bloemen: deze zijn onopvallend en de meeldraden hangen ver buiten de bloempjes. Mensen met hooikoorts weten dat ze heel veel stuifmeel produceren.

Fototips

Grassen lenen zich ook goed voor zwartwit opnames.
Grassen lenen zich ook goed voor zwartwit opnames.

Je kunt best veel met grassen, fotografisch gezien. Vooral de fijne structuur van grasbloemen en -bladeren zijn leuk om mee te experimenteren. Het licht valt er mooi doorheen en de vaak fijne bloempjes geven een bijzondere structuur in het beeld.

Riet is zo’n grassoort die vele mogelijkheden biedt. De massale rietvelden waarbij de zon door de pluimen schijnt, geven een mooi abstract beeld. De rietpluim heeft een fijne structuur met bloemen en ragdunne haartjes er tussen waar het licht prachtig doorheen kan vallen. Riet is een oeverplant, gebruik de schitteringen van de zon in het water eens voor leuke bokeh effecten in de achtergrond.

Met tegenlicht breng je de structuur van de grassen nog scherper in beeld. Silhouetfoto’s van grassen zijn erg decoratief. Vooral de pluimgrassen met een open structuur geven een mooi beeld.

Juist omdat het om de structuur van de grassen het meest interessant is, lenen ze zich goed voor zwartwit foto’s. Zonder afleidende kleuren of overheersend groen kan juist een zwartwit opname veel treffender en beeldender zijn dan een kleurenplaatje.

De bloemen van grassen zijn klein, maar toch verrassend van vorm. Soms ook heel kleurrijk, door paarse meeldraden, rood aangelopen kafjes en witte stempels, naast al het groen. Je hebt hier wel de macrolens voor nodig. En in dit geval dus liever geen zwartwit maar een kleurenfoto!

De fijne structuur van windhalm. Met kleur in de aartjes, maar ook in de achtergrond.
De fijne structuur van windhalm. Met kleur in de aartjes, maar ook in de achtergrond. Fotograaf: Ron Poot

Leefomgeving

Grassen vind je overal. Veel verschillende soorten bij elkaar vind je in bermen, op wat verruigde terreinen of braakliggende grond.

Vindtijd

De meeste grassen bloeien in juni.

Bescherming

Grassen zijn niet wettelijk beschermd.

Kwetsbaarheid

Er zijn ook zeldzame grassoorten, zoals in kalkgraslanden en blauwgraslanden. Hier is altijd voorzichtigheid geboden vanwege de vele zeldzame en kwetsbare planten en dieren die er leven. Houd je aan de regels!

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

Uit hooi kan een heerlijke zoete geur opstijgen. Dat is de geur van coumarine. Deze stof komt voor in het algemeen voorkomende reukgras dat in het hooiland groeit. Deze grassoort wordt daarom ook wel toffee-gras genoemd.

4 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

4 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: