HOME < IN DE ZOEKER < SOORTEN
IN DE ZOEKER

Grondeekhoorn, een exotisch knaagdiertje

Er was eens een dierentuin nabij Tilburg waar ze Siberische grondeekhoorns hadden. Toen deze dierentuin failliet is gegaan zijn deze eekhoorns terecht gekomen in het wandelbos van Tilburg. Verschillende verhalen gaan rond over het ontsnappen van deze eekhoorns, de ene beweert dat de eekhoorns van de vrachtwagen zijn gevallen terwijl de andere beweert dat de eekhoorns zijn vergeten omdat ze ondergronds in winterslaap waren.

Grondeekhoorn, een exotisch knaagdiertje
De siberische grondeekhoorn. Fotograaf: Bastiaan van Gemert

Oorspronkelijk komt de Siberische grondeekhoorn zoals zijn naam al zegt voor in Siberië. Toch doen ze het goed in het wandelbos van Tilburg. Dit is een van de weinige locaties in West-Europa waar deze eekhoorntjes in het ‘’wild’’ voorkomen. Deze grondeekhoorn heeft graafbare grond nodig om zijn holen in te maken, het wandelbos voorziet hiervan. Grote delen van Brabant bestaan uit zandgrond, perfect om in te graven.

Ondanks dat het een exoot is in Nederland, is de grondeekhoorn vooralsnog bekend niet invasief. Dit betekent dat hij geen inheemse diersoorten verdrijft uit hun natuurlijke omgeving of zich in ongekende aantallen voorplant. De grondeekhoorn mag hier dan niet thuishoren, maar deze soort is wel een erg leuk onderwerp voor op de foto.

Druk bezig met het aanleggen van een voedselvoorraad. Fotograaf: Liesbeth Steller

Deze eekhoorntjes zijn relatief makkelijk te fotograferen, doordat het wandelbos druk bezocht is door wandelaars, fietsers, hardlopers etc. zijn deze diertjes een beetje aan onze aanwezigheid gewend. Je kan ze bijna het hele jaar door fotograferen, met uitzondering van de winter in verband met winterslaap en als het regent, want tijdens een regenbui schuilen ze maar al te graag in hun holen.

Voordat deze eekhoorns in winterslaap gaan, verzamelen ze veel voedsel dat wel kan oplopen tot twee kilo. De wintervoorraad bestaat vooral uit zaden, dit is echter niet het enige wat op het menu staat. De grondeekhoorn eet voornamelijk plantaardig, maar soms staan er ook hagedissen, jonge vogels en eieren op het menu.

Een zoekplaatje door gebruik te maken van de omgeving. Fotograaf: Bastiaan van Gemert

Fototips

 • De Siberische grondeekhoorn is vooral overdag actief.
 • Als je ze rustig benadert kun je erg dichtbij komen, maar het kan erg leuk zijn om te spelen met de omgeving.
 • De Siberische grondeekhoorn zit vaak op de uitkijk bovenop een tak of stok, dit is het moment dat je ze goed in beeld krijgt.
 • Benader ze rustig.
 • Gebruik een zoomlens om ze dichtbij te halen.
 • Let op alle elementen in je foto, probeer door je zoeker verder te kijken dan alleen naar de eekhoorn.
 • Ga met zonsopkomst of zonsondergang, dan heb je vaak het mooiste licht.

 

Verspreidingskaart

Nederland

België

Meer weten?

Zoogdiervereniging

Waarneming

Verspreidingsatlas

En dan nog dit!

In 2000 werd hier een studie uitgevoerd over de effecten van de aanwezigheid van grondeekhoorns op de aantallen van een aantal grondbroedende vogelsoorten, maar deze gaf geen sluitend bewijs van de mogelijk negatieve invloed van de grondeekhoorns. Daarbij komt nog het feit dat er geen agressiviteit werd waargenomen tussen naast elkaar foeragerende grondeekhoorns en koolmezen of huismussen.

(bron: waarneming.nl)

Deel dit artikel


2
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
 1. Ik ben van plan volgende week te gaan, maar twijfel of ik al te laat ben. Iemand enig idee wanneer deze leuke beestjes precies in winterslaap gaan, en wanneer ze weer ontwaken?

  1. Door Annemiek Faber op 17 maart 2021 om 19:41

   De grondeekhoorns zijn vanaf eind maart tot en met oktober actief en veel buiten hun burchten te vinden.
   Die tijd komt er dus weer aan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *