Oorspronkelijk komt de Siberische grondeekhoorn zoals zijn naam al zegt voor in Siberië. Toch doen ze het goed in het wandelbos van Tilburg. Dit is een van de weinige locaties in West-Europa waar deze eekhoorntjes in het ‘’wild’’ voorkomen. Deze grondeekhoorn heeft graafbare grond nodig om zijn holen in te maken, het wandelbos voorziet hiervan. Grote delen van Brabant bestaan uit zandgrond, perfect om in te graven.
Ondanks dat het een exoot is in Nederland, is de grondeekhoorn vooralsnog bekend niet invasief. Dit betekent dat hij geen inheemse diersoorten verdrijft uit hun natuurlijke omgeving of zich in ongekende aantallen voorplant. De grondeekhoorn mag hier dan niet thuishoren, maar deze soort is wel een erg leuk onderwerp voor op de foto.
Deze eekhoorntjes zijn relatief makkelijk te fotograferen, doordat het wandelbos druk bezocht is door wandelaars, fietsers, hardlopers etc. zijn deze diertjes een beetje aan onze aanwezigheid gewend. Je kan ze bijna het hele jaar door fotograferen, met uitzondering van de winter in verband met winterslaap en als het regent, want tijdens een regenbui schuilen ze maar al te graag in hun holen.
Voordat deze eekhoorns in winterslaap gaan, verzamelen ze veel voedsel dat wel kan oplopen tot twee kilo. De wintervoorraad bestaat vooral uit zaden, dit is echter niet het enige wat op het menu staat. De grondeekhoorn eet voornamelijk plantaardig, maar soms staan er ook hagedissen, jonge vogels en eieren op het menu.
2 reacties
Ik ben van plan volgende week te gaan, maar twijfel of ik al te laat ben. Iemand enig idee wanneer deze leuke beestjes precies in winterslaap gaan, en wanneer ze weer ontwaken?
De grondeekhoorns zijn vanaf eind maart tot en met oktober actief en veel buiten hun burchten te vinden.
Die tijd komt er dus weer aan!