HOME < IN DE ZOEKER < SOORTEN
IN DE ZOEKER

Grootoorvleermuis

De gewone grootoorvleermuis doet zijn naam eer aan; zijn oren zijn enorm. Ze hebben een lengte van wel 75% van de kopromp-lengte! Daardoor is de soort makkelijk van andere vleermuizen te onderscheiden. Met zijn relatief korte en brede vleugels is het een trage vlieger die geen lange afstanden aflegt. Dat komt goed uit want het is een uitgesproken jager van nachtvlinders. Hij zoekt daarbij het bladerdek af, waarbij hij stil kan hangen in de lucht en met zijn enorme oren het geritsel van insecten kan horen. Zelf maakt hij dan ook weinig geluid.

Grootoorvleermuis
Zijn naam doet hem volledig recht aan, met oren die wel 75% van de lichaamslengte bedragen. Fotograaf: Paul van Hoof

De vacht en oren zijn bruin. Vandaar dat de soort ook wel ‘bruine grootoorvleermuis’ wordt genoemd. Jonge dieren zijn wat grauwer. De ogen zijn groter dan bij andere soorten.

In boomholtes is de grootoorvleermuis moeilijk te vinden. Maar de soort hangt ook graag in de nok van grote, oude zolders, zoals die van kerken en kloosters. Maar soms ook in kleine schuurtjes.

Vaak hangen ze vrij, maar soms kruipen ze weg. Toch verraden ze zich doordat op de grond keutels te vinden zijn. Nog veel typischer voor grootoorvleermuizen zijn vlindervleugels die op de grond liggen. Als ze tijdens de jacht een (nacht)vlinder vangen, zoeken ze een hangplek op en eten dan pas de prooi op. De afgebeten vleugels vallen daarbij op de grond.

’s Winters verblijven gewone grootoorvleermuizen in kelders en andere ondergrondse bouwwerken. Soms in een eenvoudig schuurtje of stal. Ze vinden nieuwe plekken relatief makkelijk. In vleermuiskelders is het vrijwel altijd de eerste bewoner. Ook kunnen ze ’s winters nog verhuizen als een plek niet vorstvrij blijkt te zijn.

Fototips

Grootoorvleermuizen bevinden zich, net als alle andere soorten, op donkere plekken. Dat betekent dat je zult moeten flitsen.

De dieren zijn erg verstoringsgevoelig. ’s Zomers vliegen ze snel op en ’s winters gaan ze al snel opwarmen waardoor kostbare energie verloren gaat. Wees daarom heel erg voorzichtig.

Wil je vleermuizen fotograferen, bereid je dan goed voor. Zorg dat je opstelling in orde is en dat je testopnamen hebt gemaakt vóórdat je het dier benadert. Je kunt je het niet veroorloven om onder een winterslapende vleermuis te prutsen met je instellingen.

Zorg dat je een goed afgestelde hoofdlamp hebt, of laat iemand bijschijnen.

Maak snel een of twee foto’s en laat het dier met rust. Met name ’s winters is dit belangrijk!

Verspreidingskaart

Kaartje waarneming.nl

Meer weten?

Vleermuisnet

Zoogdierenvereniging

En dan nog dit!

Er komt in Nederland nog een grootoorvleermuis voor, namelijk de grijze grootoorvleermuis (Plecotus austriacus). Deze is echter veel zeldzamer en is alleen lokaal in het zuiden van het land te vinden.

De oren van grootoorvleermuizen fungeren als radiators. Om afkoeling te voorkomen klappen ze in rust de oren naar achter en houden ze warm onder de vleugels.

Deel dit artikel


2
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
  1. Dank je Bart. Heel fijn om te horen!

  2. Door R.Bijlsma op 13 juli 2015 om 17:32

    Het is een mooi artikel. Maar de vleermuis is een beschermde diersoort. En in de flora en fauna wet staat er dan ook het een en ander over. Je mag ze niet verstoren of verontrusten is zo een kreet. En bij betreden van een vleermuis verblijf doe je dat al. Dus mijn advies niet gaan fotograferen als je niet weet wat je doet. Wil je het wel schakel dan een vleermuis deskundige in. Die kunnen u misschien eerst vertellen wat wel en wat niet kan. Maar in principe verstoort u de dieren al bij het betreden van hun verblijf. Lid vleermuis werkgroep Groningen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *