Menu

Onderdeel van Pixfactory

Grote egelskop, een verborgen oeverplant

Het is een forse plant en algemeen aanwezig in de slootkant… toch loop je grote egelskop gemakkelijk voorbij. De hoge groene bladeren verbergen de apart gevormde bloemen en stekelige vruchten waar de plant zijn naam aan dankt. Reden om even bij deze oeverplant stil te staan en de fotografische mogelijkheden te ontdekken.
In volle glorie. Habitusfoto van grote egelskop in vrijstaande positie. Fotograaf: Ron Poot

Grote egelskop heeft twee soorten bloemen, mannetjes en vrouwtjes. Ze zijn apart van elkaar op één plant te vinden: eenhuizig. De mannetjes groeien bovenin de bloeistengel, de vrouwtjesbloemen onderaan. Kenmerkend voor de grote egelskop is dat de bloeistengel rijk vertakt is.

De mannelijke bloemen zitten bovenaan de bloeistengel als kleine bruine bolletjes. Zij maken stuifmeel en de wind zorgt voor de verspreiding. De lager groeiende vrouwelijke bloemen zijn een stuk groter. Tijdens de bloei zijn het donkere kogels bezet met witte stempels. Na de bloei worden de vrouwtjes stekelige bolletjes, die doen denken aan een egel. Die kun je tot in het najaar tegenkomen aan en in het water.

De grote zwaardvormige bladeren steken ver boven de bloemen uit. Aan de basis zijn de bladeren gekield: hun omtrek min of meer driehoekig. Zo herken je ze ook zonder bloemen in de buurt.

Compositie van de vruchten bij tegenlicht, bewerking in zwart-wit. Fotograaf: Ron Poot

Fototips

  • De bloeiende planten groeien vaak achter hoog opschietende bladeren. Ga op zoek naar een plant die mooi vrij staat, er staan er vaak meer in de buurt. Duw de vegetatie zonodig wat opzij zonder deze te beschadigen.
  • Let op de lijnen: de bloeiwijze met de bladeren kennen strakke vormen en lijnen, zoek eens een mooie compositie waarin dit tot zijn recht komt. Bewerking in zwart-wit kan dit nog eens benadrukken.
  • Bij tegenlicht komen de vormen van de plantendelen het allerbest tot hun recht.
  • Maak gebruik van glinsterend water of dauwdruppels in de achtergrond om een fraai bokeh te krijgen (macrolens met open diafragma). Positioneer bloemen of vruchten in de lichteffecten.
  • Heb aandacht voor de fraaie details: de bloemen en de vruchten zijn van dichtbij prachtig.

Leefomgeving

Water, waterkanten en moerassen. Voorkeur voor voedselrijke standplaatsen.

Vindtijd

Juni – september

Bescherming

Niet wettelijk beschermd.

Kwetsbaarheid

Algemene soort. Wees voorzichtig met de kwetsbare oevervegetatie bij het fotograferen.

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

Eenslachtig, tweeslachtig, eenhuizig, tweehuizig… het zijn botanische termen die wel eens verward worden.

Bloemen die of mannelijk of vrouwelijk zijn, noem je eenslachtig. Zoals bij de egelskop. Veel bloemen zijn tweeslachtig, die hebben zowel mannelijke organen (meeldraden) als vrouwelijke (stamper) in dezelfde bloem zitten.

Bij planten met eenslachtige bloemen kun je twee typen onderscheiden. De planten die zowel mannelijke als vrouwelijke bloemen dragen noem je eenhuizig, man en vrouw wonen in het zelfde “huis”. Zoals de egelskop. Er zijn ook planten (bomen) die of alleen mannetjes- of alleen vrouwtjesbloemen dragen. Die zijn tweehuizig, man en vrouw leven gescheiden. Een voorbeeld is de wilg: je hebt wilgen met mannelijke gele katjes en wilgen met vrouwelijke groene katjes.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: