HOME < IN DE ZOEKER < SOORTEN
IN DE ZOEKER

Grote keizerlibel

De grote keizerlibel, een schitterend insect wat als een helikopter over het water vliegt. Het is de grootste libel die we hebben in Nederland en opvallend door zijn zwevende manier van vliegen. Fotogeniek door zijn gedrag, prachtige details en kleuren.

Grote keizerlibel
Grote keizerlibel vliegend.

Mannetjes grote keizerlibel patrouilleren langdurig boven water en oevers en tijdens hun vlucht worden alle soortgenoten en andere libellen weggejaagd. Vrouwtjes worden door het mannetje in de lucht gegrepen en al vliegend aan elkaar vindt de paring plaats in een boom of struik. Net als andere libellen zijn ze actief bij warm en zonnig weer. ‘s Nachts en bij bewolkt koud weer hangen ze in het riet of struiken niet ver van het water, ze vallen dan door hun kleur helemaal weg in de vegetatie.

Fototips

Wat heb je nodig:

 • ­ Liefst een spiegelreflexcamera met een telelens van ongeveer 300mm, met een compact of systeemcamera kan het ook maar ben je beperkt.
 • ­ Macrolens en statief voor het fotograferen van een uitsluiper/larve.
 • ­ Hoekzoeker is erg handig voor een standpunt laag over het water.
 • ­ Veel geduld en uithoudingsvermogen bij het fotograferen van een vliegend exemplaar.

Vliegend zijn grote keizerlibellen moeilijk te fotograferen maar het kan wel en misschien is de grote keizerlibel nog wel de eenvoudigste. De mannetjes vliegen namelijk vaak in een zelfde patroon over de sloot en gaan soms erg langzaam, waarbij ze af en toe zelfs even stil blijven staan in de lucht. Een goed moment voor een foto. Het beste gaat dit met een spiegelreflexcamera met telelens van ongeveer 300mm. Als je het vliegpatroon van de libel eenmaal gezien hebt volg je hem door de zoeker en stel je handmatig scherp. Zo gauw de libel mooi in beeld komt druk je de ontspanknop in en gebruik je de autofocus met het middelste scherpstelpunt van de camera. Maak dan niet 1 of 2 foto’s maar het liefst 10 of 20 want ze zullen lang niet allemaal scherp zijn.

Vrouwtje grote keizerlibel tijdens het afzetten van de eieren.
Vrouwtje grote keizerlibel tijdens het afzetten van de eieren.

Het vrouwtje is goed te fotograferen als ze eitjes afzet, dit gebeurt in drijvende waterplanten en stengels die uit het water komen. Als je een eitjesafzettend vrouwtje ziet, loopt er dan niet te snel op af want je zult zien dat ze dan wegvliegt. Benader haar langzaam en probeer zo laag mogelijk over het water een foto te maken. Mooi is ook om de weerspiegeling mee te nemen in de foto. Als ze toch wegvliegt wacht dan even, meestal komt ze terug op de plek waar ze zat.

Vers uitgeslopen grote keizerlibel droogt de vleugels.
Vers uitgeslopen grote keizerlibel droogt de vleugels.

Larven van de grote keizerlibel leven 1 tot 2 jaar in het water waarna ze uitsluipen. De volgroeide 2 jarige larven sluipen vroeg in het voorjaar uit terwijl de 1 jarige het verspreid van juni tot en met augustus dus wat later doen. Het uitsluipen is een prachtig proces om te fotograferen. Meestal gebeurt dit in de morgen, maar bij een koude bewolkte start van de dag kan het ook nog in de middag plaatsvinden. De larven klimmen langs een stengel omhoog uit het water en klemmen zich goed vast, waarna de metamorfose begint. Het is geweldig om te zien, maar zeker zo mooi om te fotograferen.

Let bij het fotograferen van dit proces goed op dat je geen andere uitsluipers of beestjes verstoort.

Verspreidingskaart

Verspreiding waarneming.nl

Meer weten?

Libellennet

Waarneming.nl

Foto’s op Nederpix

Deel dit artikel


4
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
 1. Door Jacob op 11 juli 2017 om 17:04

  Het zou zoveel boeiender zijn wanneer inzenders van foto’s tevens alle specificaties erbij zetten. D.w.z. diafragma (f) , sluitertijd (t) alsmede de ISO waarde en ook de instelling van het objectief ( type en merk ) . Zonder dit wordt de amateur fotograaf immers nooit veel wijzer.

 2. Door Michiel op 25 juli 2015 om 18:18

  Het valt me op dat de foto’s in het artikel mooier zijn dan wanneer je ze aanklikt en ze openen in een apart venster. Dat geldt voor veel, mogelijk zelfs alle foto’s op de website, dus niet alleen voor dit artikel over libellen. Misschien toch iets om aandacht aan te besteden?

 3. Door Reinier van den Born op 24 juli 2015 om 18:34

  Mooi stukje Arjan! De foto’s zijn erug fraai, met name de vliegende!!!!

 4. Mooi artikel en prachtige foto’s!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *