Menu

Onderdeel van Pixfactory

Grote stinkzwam

Zijn naam doet het ergste vermoeden. En wie een stinkzwam geroken heeft, weet dat de ergste vermoedens bewaarheid worden. Een stinkzwam stinkt echt, naar lijken. Maar smaken verschillen: aasvliegen, mestkevers en strontvliegen zijn er dol op. Met hun pootjes woelen ze door de bruine derrie die toevallig vol sporen zit. En zo helpen ze mee de stinkzwam te verspreiden.
Een kersverse grote stinkzwam. Fotograaf: Ron Poot

De Latijnse naam van de grote stinkzwam liegt er ook niet om: de Phallus impudicus – wat zoveel betekent als de onzedelijke penis. Veel fantasie is er niet nodig om de naamgever in zijn gedachtengang te volgen. Er zijn nog meer interessante familieleden in de stinkzwammenfamilie zoals de roze gekleurde kleine stinkzwam en de bizar gevormde inktviszwam, een zeldzame exoot. Heel speciaal is de “gesluierde dame“, een zeldzame variant van de grote stinkzwam die rond de steel een soort kanten sluier vormt. Heel bijzonder om te zien en om vast te leggen!

De grote stinkzwam is de algemeenste en al vroeg in het najaar kun je hem zien en ruiken. Zijn geur verraadt hem al van verre en dat maakt het leven van de fotograaf weer wat makkelijker. Maar daarmee niet altijd aangenamer.

Vaak staan ze in los verspreide groepen. Let dus op of je ook in de buurt de duivelseieren vindt. Duivelseieren zijn witachtige bollen, waaruit de zwam tevoorschijn komt. Als een duivelsei openbarst zie je eerst een gelei achtige massa, die de jonge zwam beschermt. Deze gaat verder open en daar komt de kersverse paddenstoel tevoorschijn. In een paar uur groeit hij uit tot een volwassen exemplaar.

Het hoedje heeft een honingraatpatroon en al snel na het uitkomen komen er sporen vrij die een bruingroene laag op de hoed veroorzaken. Daar komt de aasgeur vandaan die vliegen uit de verre omtrek lokt, allerlei soorten waaronder de eerder besproken boomvliegen.

 

grote stinkzwam
Een duivelsei, de sinistere sfeer versterkt door donker af te werken en de lichten iets te verhogen. Fotograaf: Ron Poot

Fototips

  • De stinkzwammen groeien vaak in losse groepen bij elkaar in de buurt. Daar kun je verschillende stadia vinden. Bezoek de plek regelmatig om de diverse stadia te kunnen fotograferen.
  • Pas op waar je loopt, voor je het weet vertrap je duivelseieren die onder het bladerdek verstopt zijn.
  • Het is leuk om de bezoekende insecten te fotograferen. Insecten zijn actief als het mooi weer en niet te koud is, houd daar dus rekening mee.
  • Stinkzwammen hebben een poreuze doorschijnende steel. Dat is mooi bij tegenlicht. Zoek een vindplaats waar je (laag) zonlicht kunt verwachten en bezoek de plek tijdens gunstige omstandigheden.
  • Interessante details van de stinkzwam zijn: de duivelseieren die uitkomen, de poreuze steel, de hoed met honingraatmotief, de bezoekende insecten. Bekijk een stinkzwam ook eens van boven.
  • Naast insecten zijn ook naaktslakken bezoekers van de stinkzwam, ze eten graag de steel op. Best leuk om te zien en vast te leggen.

Leefomgeving

Bossen, plantsoenen, tuinen. Humusrijke plaatsen, vaak in de buurt van vermolmd hout.

Vindtijd

Van mei tot november.

Meer weten?

Bescherming

Niet wettelijk beschermd.

Kwetsbaarheid

Algemeen, niet kwetsbaar.

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

Als de geur je eetlust nog niet bedorven heeft… de grote stinkzwam is eetbaar! Althans, de jonge steel en de jonge zwam in het duivelsei. Zonder de geleilaag overigens. Volwassen stinkzwammen ontwikkelen giftige stoffen tijdens hun ontwikkeling, eet die dus nooit!

Eén reactie

  1. Hoi Ron, kan je de buitenkant ook eten van een duivelsei? Ik hoorde me vandaag iemand dit zeggen maar die zei dat het niet lekker is. Ik ben echter vooral benieuwd naar de nutriele waarde. MVG

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Geef een reactie

Eén reactie

  1. Hoi Ron, kan je de buitenkant ook eten van een duivelsei? Ik hoorde me vandaag iemand dit zeggen maar die zei dat het niet lekker is. Ik ben echter vooral benieuwd naar de nutriele waarde. MVG

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: