De Latijnse naam van de grote stinkzwam liegt er ook niet om: de Phallus impudicus – wat zoveel betekent als de onzedelijke penis. Veel fantasie is er niet nodig om de naamgever in zijn gedachtengang te volgen. Er zijn nog meer interessante familieleden in de stinkzwammenfamilie zoals de roze gekleurde kleine stinkzwam en de bizar gevormde inktviszwam, een zeldzame exoot. Heel speciaal is de “gesluierde dame“, een zeldzame variant van de grote stinkzwam die rond de steel een soort kanten sluier vormt. Heel bijzonder om te zien en om vast te leggen!
De grote stinkzwam is de algemeenste en al vroeg in het najaar kun je hem zien en ruiken. Zijn geur verraadt hem al van verre en dat maakt het leven van de fotograaf weer wat makkelijker. Maar daarmee niet altijd aangenamer.
Vaak staan ze in los verspreide groepen. Let dus op of je ook in de buurt de duivelseieren vindt. Duivelseieren zijn witachtige bollen, waaruit de zwam tevoorschijn komt. Als een duivelsei openbarst zie je eerst een gelei achtige massa, die de jonge zwam beschermt. Deze gaat verder open en daar komt de kersverse paddenstoel tevoorschijn. In een paar uur groeit hij uit tot een volwassen exemplaar.
Het hoedje heeft een honingraatpatroon en al snel na het uitkomen komen er sporen vrij die een bruingroene laag op de hoed veroorzaken. Daar komt de aasgeur vandaan die vliegen uit de verre omtrek lokt, allerlei soorten waaronder de eerder besproken boomvliegen.

Eén reactie
Hoi Ron, kan je de buitenkant ook eten van een duivelsei? Ik hoorde me vandaag iemand dit zeggen maar die zei dat het niet lekker is. Ik ben echter vooral benieuwd naar de nutriele waarde. MVG