Menu

Onderdeel van Pixfactory

Haakmos, ook bij jou in het gazon?

Tuinliefhebbers kennen haakmos wel, het hele gazon zit er soms vol mee. Fris groen in de winter, dor en grauw in de zomerdroogte. Dat laatste maakt het mosje niet populair en menigeen probeert het haakmos te verdrijven. Echter, je doet het mosje ernstig tekort als je alleen die kant ziet. Van dichtbij is het namelijk een prachtig miniatuurplantje en ook voor de fotograaf interessant. Herontdek je eigen gazon en maak van het lastige mos een mooi fotomodel.
haakmos
Met open diafragma (laag f-getal) kun je voor- en achtergrond laten vervagen. Fotograaf: Ron Poot

Haakmos kruipt met lange stengels over de grond en kan behoorlijk dichte matten vormen. Als de luchtvochtigheid hoog is, heeft het mos een frisse groene kleur. Best decoratief. Totdat het warm en droog wordt, dan blijft er van de kleine plantjes niet veel over. Het verschrompelt en laat gemakkelijk los van de ondergrond. En dat vindt de tuinliefhebber vaak ongewenst.

Het is een van de gemakkelijkst herkenbare mossoorten. De blaadjes zijn hakig teruggekromd, dat je goed kunt zien als je een stengeltje tegen het licht houdt. Daaraan dankt het haakmos zijn naam. Dit sparachtige uiterlijk maakt hem ook decoratief, met een loep of een macrolens kun je die mooie vormen goed zien.

De hoofdstengel van haakmos is rood. Vooral als de zon er doorheen schijnt zie je een mooie kleurencombinatie met de fris groene blaadjes.

Mossen planten zich vaak voort met sporen, die zich ontwikkelen in sporenkapsels. Die zie je bij haakmos maar zelden. De belangrijkste methode van voortplanting is ongeslachtelijk: kleine stukjes stengel die elders weer uitgroeien tot een nieuw mosplantje.

Een studio-opname. De mosplant ligt op een glasplaat en is vanaf statief gefotografeerd. Focus stack van meerdere opnames. Fotograaf: Ron Poot

 

Fototips

 • Mossen zijn op hun mooist als het koel en vochtig is: winter tot vroeg in het voorjaar.
 • Mossen zijn maar klein, voor details is een macro-objectief of macrostand onmisbaar.
 • Werk vanaf laag standpunt, dan komen de mossen goed tot hun recht tegen een vage achtergrond.
 • Als je een plek ziet waar veel mos en weinig gras is, kun je ook leuke opnames van bovenaf nemen. Dan vormen de hakige kopjes een leuk patroon.
 • Trek een plukje mos los van de rest, zodat er wat stengeltjes los komen. Dan kun je de mooie structuur van het mos goed laten zien.
 • Let op de mooie kleurencombinatie van rode stengels en frisgroene blaadjes en probeer die een plek te geven in je compositie.
 • Werk met tegenlicht om de markante vorm van haakmos goed uit te lichten.
 • Niemand heeft er bezwaar tegen als je wat haakmos mee naar huis neemt en in je thuisstudio fotografeert.
 • Om meer scherptediepte te krijgen kun je het diafragma verkleinen of een stack foto maken.
Bij tegenlicht en onderbelichting zie je de markante contouren van haakmos goed. Fotograaf: Ron Poot

Leefomgeving

Schrale graslanden, bermen, gazons.

Vindtijd

Jaarrond, maar het best rond het winterseizoen.

Bescherming

Niet wettelijk beschermd.

Kwetsbaarheid

Niet kwetsbaar, zeer algemeen.

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

In tegenstelling tot de tuinier zijn vogels juist heel blij met mossen. Ze zijn een uitkomst voor de nestelende vogels in het voorjaar. Mos is een prachtig nestmateriaal. Kijk maar eens naar de nesten van mezen, vinken en roodborstjes. Ook de merel bekleedt de binnenkant van het nest graag met mossen.

5 reacties

 1. Mos is zeker een vijand van liefhebbers met van die groene woestijngazons. Bij mij mag het naar hartenlust zijn gang gaan en daar zijn vogels inderdaad maar al te dankbaar voor. Mos in het nest van een vogel zorgt trouwens voor de juiste vochtigheidsgraad in het nest voor de eitjes en jongen.
  Mooi artikel Marcel!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geef een reactie

5 reacties

 1. Mos is zeker een vijand van liefhebbers met van die groene woestijngazons. Bij mij mag het naar hartenlust zijn gang gaan en daar zijn vogels inderdaad maar al te dankbaar voor. Mos in het nest van een vogel zorgt trouwens voor de juiste vochtigheidsgraad in het nest voor de eitjes en jongen.
  Mooi artikel Marcel!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze artikelen vind je vast ook interessant: