Menu

Onderdeel van Pixfactory

Harlekijnslak

Als je over het grauwe water van de Oosterschelde kijkt besef je niet wat voor prachtig leven onder de oppervlakte te zien is. De harlekijnslak is zo’n schoonheid. Tot voor kort was het een vrij zeldzame soort zeenaaktslak, maar sinds 2011 werd hij ineens in groten getale in de Oosterschelde gezien. De oorzaak van deze toename is onbekend. Misschien houdt dit verband met de dijkverzwaring?
Harlekijnslak. Fotograaf: Rokus Groeneveld

De harlekijnslak is een zogenaamde zeenaaktslak. Deze familie kent veel kleurige soorten die in zee leven en de harlekijnslak is daar geen uitzondering op. Met zijn wit doorschijnend lichaam en gele uitsteeksels is het een fraaie verschijning. Ze kunnen tot 45 millimeter groot worden.

Deze soort is al lang bekend in de West Europese wateren, maar in Nederland was het tot 2011 een zeldzame verschijning. Na dit jaar was er opeens een explosieve groei van deze zeenaaktslak in de Oosterschelde. Waarom weet tot aan de dag van vandaag nog niemand.

De harlekijnslak kan het hele jaar in kleine aantallen worden aangetroffen. Met uitzondering van de koudste wintermaanden kunnen ze ook het grootste deel van het jaar parend worden aangetroffen.

In de periode van mei tot november kunnen we de eisnoeren vinden. Deze worden vaak gelegd in struikvormige mosdiertjes, maar vinden we ook op ander substraat.

Verwarring is mogelijk met de breedkop-harlekijnslak. Deze is echter in de Oosterschelde nog niet gevonden.

Fototips

  • Door zijn voornamelijk wit-gele kleur is de Harlekijnslak mooi te fotograferen tegen een donkere achtergrond. Bij gebruik van flitsers is de waterpartij hiervoor prima geschikt, mits voldoende helder.
  • Hoewel de zichtomstandigheden in de Oosterschelde in korte tijd sterk kunnen wisselen wordt het zicht over het algemeen beter naarmate het najaar vordert.
  • Onder slechtere zichtomstandigheden kan ook Zeesla of Wakame een prima achtergrond vormen.
  • Creatieve fotografen zullen wellicht ook met een groothoeklens nog goed uit de voeten kunnen, maar over het algemeen is een macrolens, bijvoorbeeld een 60mm, uitstekend geschikt.
  • Zeenaaktslakken bewegen over het algemeen erg weinig. Als stroming en/of zicht meewerken heb je alle tijd voor een mooie opname.

Leefomgeving

Oosterschelde.

Vindtijd

De piek ligt vooral in de zomermaanden, de periode april / mei tot en met september / oktober.

Meer weten?

Soorteninformatie Anemoon

Voor de spelregels omtrent het omgaan met onderwaterleven, en do’s en don’ts omtrent duiken in Zeeland, klik hier.

Bescherming

Sportduikers vallen in Zeeland onder een Provinciale verordening. Deze geldt voor de Grevelingen, Oosterschelde, Veerse meer en Westerschelde. Zij mogen niets verzamelen. Alleen voor onderzoek en educatie kan je daar een ontheffing voor aanvragen.

Kwetsbaarheid

Zoals alle onderwaterleven in bepaalde mate kwetsbaar is, geldt dat ook voor de Harlekijnsslak. Niet aanraken is altijd de regel. Maar van een fotograferende duiker heeft hij waarschijnlijk geen last.

En dan nog dit!

Zoals veel zeenaaktslakken is het kleurpatroon variabel. Het geel van de Harlekijnslak kan in een enkel geval meer oranje zijn. Daarnaast komt bij Harlekijnslakken melanisme voor. Dit is een afwijkend kleurpatroon, waarbij het dier in bepaalde mate zwarte kenmerken vertoont. Dit komt normaal slechts voor bij een op honderden individuen.

artikel Nature today

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: