Menu

Onderdeel van Pixfactory

Havik

Om een glimp op te vangen van deze prachtige roofvogel moet je behoorlijk goed je best doen. Deze bosbewoner is schuw en houdt zich het liefst schuil in de dekking van het bos. Wie de havik op de foto wil zetten zal dus geduld moeten hebben. Maar niet alleen in de bossen is hij te zien. Ook in de halfopen gebieden heb je kans om hem voorbij te zien vliegen. De havik heeft een voorkeur voor gebieden die veel dekking bieden. Daar kan deze jager zijn prooien het best overrompelen.
Havik
Kopportret van een volwassen havik. Fotograaf: Sanne te Pas

De havik is de jaguar van het bos en raast op hoge snelheid langs alle obstakels om zijn prooi te vangen. Vogels, zoals duiven, eksters, merels, gaaien en lijsters zijn dieren waar de havik graag op jaagt in zijn bosrijke leefgebied. Maar hij jaagt zeker niet alleen op vogels. Ook de zoogdieren staan op het lijstje van de havik. Zo vangt deze rover met zijn scherpe klauwen ook konijnen, eekhoorns en ratten.

Een volwassen havik is te herkennen aan een grijsachtige rugzijde en een witte voorzijde met een dwarsgestreept verenkleed. Wie de mazzel heeft om een havik in vlucht eens goed te bekijken zal zien dat deze jager relatief korte vleugels en een lange, afgeronde staart heeft.

De juveniele roofvogels hebben daarentegen een bruinachtige voorzijde met een verticaal gestreept verenpatroon. Ook aan de ogen kun je herkennen of je een jonge of een volwassen havik voor je hebt. De ogen van een volwassen havik zijn vaak oranje/rood, terwijl de ogen van een juveniele havik geel zijn.

Sperwers en haviken worden nogal eens door elkaar gehaald. Het gaat dan meestal specifiek om verwarring tussen een vrouwtjes sperwer en een mannetjes havik. Dit komt doordat de havik man fors kleiner is dan de havik vrouw en hierdoor in de buurt komt van de hoogte van een vrouwtjes sperwer. Hoewel de havik nog steeds groter is kunnen de verschillen soms onduidelijk zijn. Daarom staan ze hier nog een keer op een rijtje. De sperwer heeft een redelijk korte snavel, terwijl de havik juist een grote forse snavel heeft. Verder is de staart van de sperwer iets puntiger en rechter. Tot slot is de havik witter en de sperwer juist wat bruiner.

Je kunt haviken het hele jaar door in dezelfde omgeving vinden. De havik is namelijk een standvogel en verlaat zijn leefgebied dus niet. In dit territorium bouwen ze ook hun nest, dat zich meestal hoog in de boom bevindt. De broedtijd van de havik is van maart tot en met mei en de jongen vliegen meestal uit in juni.

havik
Havik met als prooi een gevangen eekhoorn. Fotograaf: Sanne te Pas

Fototips

  • Er zijn tegenwoordig in Nederland veel fotohutten die je kunt huren. Doordat de havik een schuwe soort is, is juist zo’n fotohut handig om deze roofvogel een keer van dichtbij te kunnen zien en hopelijk op de foto te kunnen zetten.
  • Als je een plek weet waar de havik regelmatig aanwezig is kan het handig zijn om het gedrag te observeren. Op deze manier kom je te weten wat een beetje de routine is van deze roofvogel en kan het makkelijker zijn om hem uiteindelijk op de foto te zetten.
  • Eén van de dingen je je nodig hebt bij het fotograferen van dieren is geduld. Je kunt de natuur niet naar je eigen hand zetten en ze zullen zeker niet zomaar even voor je gaan poseren. Wees daarom geduldig dan komt het perfecte moment vanzelf. Wie weet zie jij dan ooit ook die doordringende blik van de havik die je nooit meer zal vergeten.
  • Zorg ervoor dat je met name in het broedseizoen de havik niet verstoort. Houd daarom altijd voldoende afstand tot het nest.

Leefomgeving

Het meest gezien in bossen of halfopen gebieden.

Vindtijd

De havik is het hele jaar door te zien. Het is een standvogel, waardoor hij zich het hele jaar door op één plek zal bevinden.

Bescherming

Wettelijk beschermde soort.

Kwetsbaarheid

Gevoelig voor verstoring in broedtijd.

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

Wist je dat een havik een snelheid tot 80 kilometer per uur kan bereiken? Door middel van deze hoge snelheden kan de havik zijn prooi verrassen.

4 reacties

  1. Mooi en duidelijk beschreven! je hebt vast al veel uurtjes geduld oefenen en wachten achter de rug, voordat je ook die mooie plaatjes van de Havik kon schieten. Echt klasse!

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

4 reacties

  1. Mooi en duidelijk beschreven! je hebt vast al veel uurtjes geduld oefenen en wachten achter de rug, voordat je ook die mooie plaatjes van de Havik kon schieten. Echt klasse!

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: